24sata

LORENA (4) IDE NA SEDMU OPERACIJU

- Piše: IVA MILOTIĆ

S obzirom na to da je ona sve veća, svaka nova operacija postaje sve komplicira­nija i sve dulje traje, a samim time puno je dulji i bolniji proces oporavka, kaže Lorenina mama

Anamaria Vidmar.

Ipak, djevojčica Lorena Amidžić (4) iz Črnkovaca mora ići uskoro na sedmu operaciju čeljusti koje joj neprestano iznova srastaju.

- Nažalost, sve dosadašnje silne vježbe, mučenje, plakanje i rastezanje bili su, čini se, neuspješni te bez očekivanih i dobrih rezultata. S početnih 2,5 centimetar­a razmaka između čeljusti, danas smo došli u situaciju da Lorena može otvoriti čeljust manje od jednog centimetra, što joj stvara nemale poteškoće u svakodnevn­om životu - što s normalnim hranjenjem, što u sve većim problemima s probavom, jer ne može normalno žvakati hranu rekla je Anamaria. Lorenina majka otkriva i kako su za djevojčicu svakodnevn­e i učestale vježbe rastezanja čeljusti sve bolnije te kako je najgora situacija ujutro, kad se Lorena budi s ukočenim čeljustima koje prvo treba razgibati kako bi mogla normalno funkcionir­ati. Uz to, zbog umrtvljeni­h mišića Lorena neke pokrete lica teško izvodi pa joj je sad potrebna i pomoć logopeda. Situacija bi se možda mogla promijenit­i nakon operacije u Austriji na koju Lorena ide u ožujku iduće godine.

- Iako s nelagodom očekujemo novu operaciju koja, nažalost, vrlo vjerojatno neće biti i posljednja, imamo puno povjerenje i u liječnike u Austriji i u naše liječnike u KBC-u Osijek, koji nastoje pronaći rješenje kako spriječiti ili barem usporiti ponovno zarastanje razdvojeni­h čeljusti nakon operativno­g zahvata i omogućiti joj normalan život - poručuje mama Anamaria.

 ??  ?? Lorena je prvi slučaj sraslih čeljusti u cijeloj Europi
Lorena je prvi slučaj sraslih čeljusti u cijeloj Europi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia