24sata

MUKE PO DROBILICI

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Gradonačel­niku Tomislavu Tomaševiću planovi s drobilicam­a i glomaznim otpadom ruše se kao kule od karata. Sad uviđa da ni jednostavn­e nabave nisu nimalo jednostavn­e.

Prošlog petka, 13. kolovoza, Tomašević je rekao kako su raspisali jednostavn­u javnu nabavu za najam drobilica i nastavio: “Očekujemo da ćemo do kraja idućeg tjedna imati drobilicu u najmu i to će biti prijelazno razbolje”. Bilo je to jučer, a drobilice nema. Unajmljene, pa onda kupljene drobilice navodno bi trebale riješiti gradski problem s glomaznim otpadom u gradu Zagrebu i prišparati silne milijune koji su do sada završavali na računima privatnih tvrtki.

PRIPUZ MU POMUTIO PLAN

No svakim danom otkrivamo nove probleme na koje nailazi gradonačel­nik i ne nazire im se kraj. Kao prvo, brzinsko rješenje za najam drobilice potrajat će tjednima, ako ne mjesecima.

Iako je taj natječaj zatvoren još u srijedu, Grad ne otkriva tko je dobio posao jer im je ponovno račune pomutio Petar Pripuz, odnosno njegova tvrtka, koja je ponudila drobilicu besplatno. Gradonačel­nik zbog svega do sada izrečenog na račun Pripuza i njegovih tvrtki muku muči kako pronaći način zaobilažen­ja ove ponude i kako građanima opravdati zašto će Grad platiti nešto manje od 199.000 kuna najam stroja koji je mogao imati besplatno. Onoga trenutka kad se raščisti ta situacija i ponuđač bude odabran, kreće nova procedura, odnosno izrada elaborata.

STRUČNJACI SKEPTIČNI

Od mišljenja nadležnog ministarst­va, mišljenja iz prostornog planiranja, ispunjavan­ja uvjeta o pravilnika o lokaciji... Uglavnom sila papirologi­je ih čeka kako bi drobilica mogla početi s radom. Gradonačel­nik je javnosti vrlo jednostavn­o pojasnio što će drobilica značiti za grad rekavši: “Odvajanje vrijedne sirovine koje se mogu prodati na tržištu, drobljenje ostataka u drobilici i odlaganje istog na Jakuševcu”. Stručnjaci nam tvrde da se ni takva priča ne može realizirat­i.

- U Zakonu o održivom gospodaren­ju otpadom jasno stoji naputak o glomaznom otpadu gdje se taksativno navodi što je glomazni otpad pa se svaka ta stavka u drobilici mora zasebno usitnjavat­i. Takav usitnjeni otpad ne možete baciti na Jakuševac, nego se on mora u skladu sa Zakonom predati ovlaštenom oporabitel­ju. I tu će opet Tomaševića dočekati neka od članica CIOS grupe pojasnio nam je naš izvor iz Grada Zagreba. Ovo se sve odnosi na unajmljiva­nje drobilice, a Tomaševića, kako doznajemo, čekaju i problemi s odabranim ponuđačima za kupnju drobilica. I ovaj natječaj je završen. Posao su dobile tvrtka Lager Bašić iz Stupnika i zagrebački O-K-TEH za strojeve vrijedne 3,146 milijuna kuna plus PDV, odnosno za 2,749 milijuna kuna plus PDV. Između Lager Bašić i O-K-Teha je, doznajemo, manje od jednog boda razlika po kojoj su izgubili na natječaju tzv. Grupe 2 pa upućeni očekuju da će se ova tvrtka žaliti. Doznajemo da O-K-Teh tek idu u analizu ponuda pa kažu da će se, ako ustanove da su oštećeni, naravno i žaliti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia