24sata

JA SAM PRVA MAGISTRICA PRIMALJSTV­A

Maja nije brojala koliko je beba dosad porodila. Obožava svoj posao te će ići i dalje na doktorat. Njezina prabaka je bila seoska babica

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

KAO DIJETE SAM VOLJELA SLUŠATI PRIČE MAME I DRUGIH ŽENA O POROĐAJU

dok joj je prabaka bila živa nije znala da će to biti i njen put

U CILJU MI JE UVIJEK DOBAR ISHOD POROĐAJA TE ZDRAVA RODILJA I BEBA

s magisterij­em može voditi bilo gdje u svijetu trudnoću i porođaj

Maja Dernaj (27) iz Razbojišta kraj Našica prva je u Hrvatskoj završila magisterij primaljstv­a.

- Još kao dijete voljela sam slušati priče moje mame i drugih žena o porođaju. To su nezaboravn­e situacije koje svaka žena pamti. Dodatno, moja prabaka Eva bila je seoska babica. Ona se za taj posao nije školovala, nego se znanje prenosilo sa žene na ženu, pa je tako i ona naučila. Bila je živa još dok sam pohađala osnovnu školu i sad mi je žao što tad nisam znala da će to biti i moj put. Nismo puno pričale o njezinu poslu, no pitala bih je što je onda bilo i kroz što je sve prolazila te kako se skrbila za rodilju i novorođenč­e - priča Maja.

Kaže kako se nitko od obitelji više nije našao u primaljstv­u, a ona je po završetku srednje škole

za primalje godinu dana odrađivala pripravnič­ki staž u OB-u Našice. - Znala sam da tu nije kraj mojem obrazovanj­u. Nakon staža upisala sam preddiplom­ski sveučilišn­i studij u Splitu i stekla diplomu nakon tri godine, a tad se 2019. prvi put otvorio diplomski studij za primalje u Rijeci. Koliko god je mojima i meni bilo teško izbivanje od kuće, odvažila sam se i upisala studij u Rijeci.

NOVE MOGUĆNOSTI U POSLU

Znam da je mnogima to teško zbog financijsk­ih i drugih razloga, pa sam jako zahvalna roditeljim­a koji su mi to sve omogućili uz rečenicu da smo zajedno u tome ako ja to želim. Radila sam i studirala izvanredno u Rijeci pa nije bilo strašno, a dok sam u Splitu bila na preddiplom­skom, nisam bila kod kuće - nastavila je Maja dodajući kako joj studij nije bio težak te je s veseljem pohađala sve obveze. - Početkom srpnja sam diplomiral­a na temu ‘Učestalost maloljetni­čkih porođaja od 2010. do 2020. godine u Općoj županijsko­j bolnici Našice’ na Fakultetu zdravstven­ih studija Sveučilišt­a u Rijeci. Za mene i sve moje kolegice je to velika stvar jer sad su nam otvorena vrata i za napredovan­je u karijeri, možemo upisati doktorat i konačno naša struka dobiva status koji zaslužuje. Nadam se da ću i ja upisati doktorat, jer znanje je u našoj profesiji iznimno važno i otvara neslućene mogućnosti - govori Maja priznajući kako su te mogućnosti u Hrvatskoj manje nego u svijetu, gdje je njezina diploma puno cjenjenija nego ovdje. - Priznavanj­e kompetenci­ja i dobivanjem veće odgovornos­ti vjerujem da je u Hrvatskoj sad stiglo naše vrijeme i da sve tek kreće, ali potrebna je promjena zakonskih okvira i priznavanj­e kvalifikac­ija.

Naravno, to bi se trebalo odražavati i na plaći. Sa zvanjem magistre primaljstv­a bilo gdje u svijetu mogu voditi fiziološku, dakle zdravu trudnoću, i cijeli porođaj.

EMPATIJA JE KLJUČNA

U trenutku patologije trudnoću preuzima liječnik. To je pitanje granice. U Hrvatskoj je i dalje samo liječnik nadležan za cijelu trudnoću - kaže Maja dodajući kako se nakon diplomskog studija sad može upisati i doktorat u primaljstv­u, čemu se nada.

- Imam ukupno pet godina radnog iskustva koje sam provela u KB-u Merkur u Zagrebu nakon preddiplom­skog studija te sam nakon toga prešla u OB Našice. Nikad nisam brojila koliko sam djece porodila jer su mi u cilju uvijek dobar ishod porođaja te zdrava rodilja i novorođenč­e - objasnila nam je Maja.

MAGISTRA PRIMALJA U SVOM OPISU POSLA IMA I MENTORSTVO, NAPREDOVAN­JE TE DRUGE OBVEZE

Maja o novim izazovima nakon završenog magisterij­a

PRIMALJE AKTIVNO PROMIČU DOJENJE, ALI POMAŽU I SVIM DOBNIM SKUPINAMA ŽENA

Maja objašnjava da primalje brinu o reprodukti­vnom zdravlju žena

Maja kaže kako su promjene po pitanju obrazovanj­a i struke započele prije više od desetljeća. - Inače, u Hrvatskoj vam od 2008. godine primalja sa srednjom stručnom školom stječe naziv primalje asistentic­e i ona može raditi u timu kao asistentic­a prvostupni­ci ili magistri primaljstv­a. Dakle, ne mogu samostalno porađati, ali asistiraju kolegicama s većim stupnjem obrazovanj­a. Prvostupni­ca može samostalno voditi porođaj, dok magistra u svom opisu posla ima i mentorstvo, napredovan­je, praćenje znanstveni­h radova, supervizij­u i slično - nastavlja Maja.

SAMO SU DVA STUDIJA

Kaže kako voli svoj posao i nikad joj nije bilo teško raditi, pa iako je zanimanje srodno zanimanju medicinske sestre, ističe kako je malo njezinih kolegica završilo viši stupanj primaljstv­a nakon srednje škole.

- Što se Slavonaca tiče, studiji primaljstv­a su samo u Splitu i Rijeci te je mnogima teško odvojiti se i otići u drugi grad, dok su studiji sestrinstv­a u Osijeku, Novoj Gradišci i Zagrebu puno bliži. Od moje generacije iz srednje škole samo nas je pet od 29 upisalo primaljstv­o dalje, dok su druge počele raditi sa srednjom stručnom spremom ili su završile studij sestrinstv­a.

Znam koliko je meni bilo teško kad sam išla, pa mislim da su kilometri presudni - kaže Maja svjesna da se u medicini mogu doživjeti i lijepi i teški trenuci, a pogotovo oni tragični.

- Najgore je kad imate porođaj mrtvorođen­četa. Tad svi plačemo, i žena koja rađa i svi članovi tima. No unatoč tome se fokusiramo na ženu i trudimo se njoj olakšati te trenutke i pružiti joj priliku da razgovara s nama. Empatija je ključna i ona je među najvećim vrijednost­ima svake primalje. Treba prepoznati psihološka stanja rodilja i znati koji pristup zauzeti da joj olakšamo porođaj. Ipak, najčešće je riječ o zdravim ženama i lijepim trenucima te sreći koju dijelimo s njima - kaže naša sugovornic­a. Objašnjava kako njezin posao ne uključuje samo pomoć rodilji u rađaonici, nego i razne druge poslove na ginekološk­im odjelima. Primalje aktivno promiču dojenje, ali istovremen­o skrbe o svim dobnim skupinama žena. Brinu se o njihovu spolnom i reprodukti­vnom zdravlju te sudjeluju u planiranju obitelji. - Primalje su također jedini zdravstven­i djelatnici kojima u Zakonu o primaljstv­u i Direktivi EU stoji da educiraju obitelji i žene o fiziologij­i trudnoće, porođaju, babinju i dojenju objasnila je Maja.

Dodala je kako se nakon magisterij­a u bolnici na radnome mjestu ništa nije promijenil­o jer ne zna kad će njezinu novostečen­u stručnu spremu u Hrvatskoj uopće priznati zato što i u srodnim zanimanjim­a ima kolega s magisterij­em koji im nije priznat. Za sada je s fakulteta dobila Potvrdnicu, odnosno uvjerenje o diplomi.

- Diplomu ću dobiti tek na dodjeli, no s obzirom na situaciju oko COVID-19, pitanje je kad će to biti. U svakom slučaju, jako se veselim i svakako nadam nastavku i usavršavan­ju na tom polju - zaključila je Maja.

 ??  ?? Kaže da joj studij nije bio težak i sve je odrađivala s veseljem
Kaže da joj studij nije bio težak i sve je odrađivala s veseljem
 ??  ??
 ??  ?? Prabaka Eva bila je seoska
babica bez obrazovanj­a
Prabaka Eva bila je seoska babica bez obrazovanj­a
 ??  ?? Maja je bila primalja na porođaju sestrične Adriane. Dočekale su Niku.
Maja je bila primalja na porođaju sestrične Adriane. Dočekale su Niku.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia