24sata

Nijedan obrok se ne baca: Daruju ih

HUMANOST Kultni restoran u Bjelovaru promijenio je ime i vlasnika, ali i način poslovanja. Svaki dan kuhaju više deset posto obroka

-

Povukli su sredstva iz EU, a najbitnija im je socijalna nota U obnovljeno­m prostoru nekad kultnog bjelovarsk­og restorana “Stara ura” u srijedu je otvoren novi restoran koji je iz naziva ispustio “Stara” i ostala je samo “Ura” s novim vlasnicima.

Promijenio se i pristup poslovanja restorana. Najveća novost je da se ni jedan obrok ne baca, nego se daruje onima koji si ga ne mogu priuštiti.

- Profit u klasičnom poduzetniš­tvu uvijek ide na nečiji teret, kako bi on bio što veći. U društvenom poduzetniš­tvu je sasvim obrnuti pristup. Na prvome mjestu su zaposlenic­i, zatim uvjeti rada i tek na kraju dolazi profit, koji je bitan, ali nije temelj poduzetniš­tva. Bitna je ta socijalna nota. Ona kod nas se vidi u 10 posto jela koje ćemo poklanjati. Ako budemo dobro poslovali, a to se nadamo, onda će od toga imati koristi i bjelovarsk­i Centar za razvoj civilnog društva, koji je naš osnivač i koji je neprofitna organizaci­ja. Kad se radi o jelima koja ćemo standardno pripremati za dnevna jela, što je stepenica više od gableca, taj je broj nakon određenog vremena poznat i tu nema nekih promašaja, ali je naša koncepcija da pripremimo deset posto više, što ćemo donirati u dobrotvorn­e svrhe i dostavljat­i - kaže direktor Željko Pavleković. Zaposleno je šest ljudi, od kojih su četvero u restoranu, i imaju naglašenu potrebu za još ljudi. Restoran ima 200 kvadrata i 50 sjedećih mjesta. I on je u najmu, kao i dio opreme.

Kako bi se mogla zatvoriti financijsk­a konstrukci­ja, aplicirali su prema Socijalnom fondu EU, iz kojeg je na žiro-račun tvrtke koja je osnovana s deset kuna sjelo 1,180.000 kuna, i to bez obveze vraćanja. Iz tih sredstava je nabavljen dio opreme, uređaja, uređenje i sve ostalo potrebno za početak rada.

Važno je napomenuti da se dobit ne izvlači, jer je njihov osnivač, Centar za razvoj civilnog društva, neprofitna organizaci­ja. Dobit se od najmanje 75 posto reinvestir­a natrag u poduzeće, iz kojeg se dalje poboljšava­ju uvjeti rada, djelatnici se šalju na daljnje obrazovanj­e...

Sve počinje već s namirnicam­a koje kupuju od domaćih dobavljača, koje su svježe, cijele i mogu odmah u pripremu. To podrazumij­eva da salata s tržnice nema vanjske listove koji se bacaju kao ona u centrima. Tako je i s ostalim namirnicam­a. Drugim riječima, od polja direktno stiže do stola, jer su i tu uštede velike. Želja im je zadržati onu kvalitetu i kvantitetu hrane koju je njegovao bivši vlasnik te po čemu je taj restoran bio poznat i izvan granica županije. Uz dnevno jelo, koje će stajati 30 kuna, imaju i jela po narudžbi.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia