24sata

Dupli oprez: Pri kupnji lažnjaka i kupac može plaćati uništenje robe

OPREZNO Carina zaustavi sumnjive pakete pa ih provjerava, a kupac, ako tako traži vlasnik, može platiti trošak uništenja

-

Krivotvori­ne i njihova ambalaža su u pravilu izrađeni od jeftinih sirovina pa se tako mogu i prepoznati, kažu iz Carinske uprave.

Nadziru i prava intelektua­lnog vlasništva, a lani su pokrenuli 309 postupaka, od toga 293 za male pošiljke. Uništavanj­em proizvoda završila su 252 postupka, 56 su pustili, a jedan je išao na sud. Kad nositelj prava potvrdi da je proizvod krivotvori­na i traži uništenje, ako se vlasnik, tj. kupac ne protivi, proizvod će uništiti. No može zahtijevat­i da kupac plati uništenje. Ako ne dozvoli uništenje, mogu pokrenuti sudski postupak. Utvrde li povredu, kupac snosi sudske troškove i trošak uništenja. Za povredu intelektua­lnog vlasništva kazna je od 2000 do 100.000 kuna. Za kupovinu “lažnjaka“male kupce još nisu kažnjavali. Pri naručivanj­u proizvoda online, ako su pošiljku zaustavili na pošti i utvrdili da je krivotvori­na, kupac je samo ostao bez naručenog proizvoda, kažu iz Carine. Lani su zaustavili 394.551 proizvod zbog sumnje da je krivotvore­n, a vrijednost uništenih je 5,138.858 eura. Najčešće krivotvori­ne su igračke, odjeća, obuća i torbe. Bilo je i mobitela, maskica za mobitele, auspuha te ukrasnih nastavaka za auspuh Akrapovič.

- Pri kupnji na internetu jako veliki popust može upućivati na to da je krivotvori­na. Na web stranici tog brenda treba provjeriti imaju li online prodaju za Hrvatsku - upozoravaj­u iz carine. Više savjeta može se naći na www.stop-krivotvori­nama-i-piratstvu.hr.

 ??  ?? Na pravim ‘uggsicama’ podstava je čvrsto uz kožu
Na pravim ‘uggsicama’ podstava je čvrsto uz kožu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia