24sata

DIJETE. DIJETE JE ODRASTAO’

- Piše: IVANA PRGOMET

S Dianom Dvornik našli smo se ispred njezina doma. Desetljeći­ma živi na zadnjem katu Kineskog zida u Splitu. Pozvala bi nas, kaže, gore kod sebe, no ima dvije mačke i psa koji nam ne bi dali da u miru popričamo. Naravno, kažemo. Pa nas je odvela na obližnji parazić na Spinutu na kavu.

Diana je ondje, priča nam, skoro svako jutro. Popije kavu u kafiću “Baketa” i podruži se sa svojim prijatelji­cama, a onda obavi i spizu za taj dan. Na putu do pazarića Diana iz vrećice u kojoj je ponijela crno-bijele fotografij­e Dina, brata mu Deana te prijatelja i kolega glazbenika vadi ceduljicu sa stihovima koje je rukom prepisala. “Postoji u ljudskoj duši nešto što preživi. Maleno mjesto koje se ne gasi.” Stihovi su to Lava Nikolajevi­ča Tolstoja. Diani je to jedan od omiljenih citata kojeg se često sjeti.

Minuli četvrtak, 20. kolovoza, Dino bi proslavio 57. rođendan. Preminuo je prije 13 godina u Zagrebu, gdje mu je i posljednje počivališt­e.

- Ja upalim lumin i to je to. Obično odem na Borisov grob i odnesem cviće za Dina. Ali sad ne mogu ić vanka jer sam alergična na sunce i visok mi je tlak plus korona je, pandemija. Prema tome, sad ću preskočiti to. Kad bude malo hladnije, onda ću ić. Imam ispod televizije slike Borisa i Dina, i tu stavim luminčić. I tako obilježava­m, drukčije ne mogu - govori nam Diana.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia