24sata

‘VOZIM TRAKTOR OD 6. GODINE, GUŠT JE’

- Piše: DUBRAVKO MILIČIĆ

Grci su imali čak 22 udarca, Andrej Prskalo (34) sve je skidao, a pao je tek u posljednjo­j sekundi autogolom Galešića. No i 1-1 je sjajan rezultat uoči uzvrata.

Radi se o skromnom i izvrsnom čovjeku, tvrde oni koji ga poznaju, poput velečasnog don Nikice Jurića, koji je prije nekoliko godina od golmana usred mise dobio dres.

- Poznajem ga godinama, još otkad je bio srednjoško­lac. Iako nije u mojoj župi, često dolazi sa suprugom i sinom. Riječ je o jako skromnoj obitelji, o prekrasno odgojenim ljudima - pohvalio je svog omiljenog nogometaša velečasni Jurić.

Bilo kakav rad mu nije stran. Uz naporne treninge, Prskalo je nemali dio života proveo u poljima i na traktoru! Posjetili smo ga u malome mjestu Mali Golji u Istarskoj županiji. Mjestašce s tek 110 stanovnika dom je njegove obitelji, a Andrej je traktor naučio voziti već sa šest godina. U radu u polju - gušta.

- Nije mi teško raditi u polju, voziti traktor. Vozim ga od šeste godine, djed me naučio. Guštam u radu, ma nema ljepše stvari nego kad upalim traktor i krenem. Imamo i 20 ovaca, kokoši... Sve što jedemo je domaće - počinje Andrej Prskalo, golman Rijeke.

U njegovu mjestu i okolici dijalekt je prilično težak za razumjeti nekome tko ne dolazi iz tog područja.

- To nema veze s hrvatskim jezikom. Dok nisam krenuo u školu nisam znao hrvatski jezik. Evo, supruga Jelena je profesoric­a hrvatskog jezika, a ja nisam znao pričati književnim jezikom - kaže kroz smijeh Andrej. Otac Mirko također je bio golman. Kažu, jako dobar.

- Tata je branio do 47. godine, a ja se nadam da ću ga premašiti. Branio je u Rudaru, a karijeru zaključio u županijsko­j ligi. Nije htio da budem golman, pa me kao dijete gađao loptom, samo da odustanem od golmanske pozicije - kaže Andrej, kojemu je otac puno pomogao u karijeri.

- Tata mi je jako pomogao. Karijera mi je bila jako trnovita, toliko da sam u jednom trenutku htio odustati. Sjeo sam s tatom i rekao: ‘Tata, dosta je bilo. Odustajem. Završio sam elektroteh­ničku školu, bavit ću se time’. No uspio me odgovoriti. Nasreću, jer Andrej je napravio izvrsnu karijeru u Rijeci. Bio je i među najboljim golmanima HNL-a, nabrao se trofeja, a sigurno će jednoga dana biti upamćen kao legenda kluba.

 ??  ?? Prskalo je najstariji igrač Rijeke i igrač s najduljim statusom u klubu s Rujevice
Prskalo je najstariji igrač Rijeke i igrač s najduljim statusom u klubu s Rujevice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia