24sata

OD RUJNA NAM SKUPLJI KRUH, BUREK, PECIVA

- Piše: H.LUDBAN, A. THOMAS

Poskupljen­je kruha i pekarskih proizvoda očekuje se već početkom rujna, doznajemo od vlasnika pekarnica.

Uzrok tome je poskupljen­je namirnica. Vlasnik pekare u Karlovcu nam je kazao da za sada još neće podizati cijene, ali nakon što potroši zalihe će na to biti prisiljen. - Zasad još nismo podizali cijene, no bojim se da ćemo morati. Ulje je sa 6,5 kuna poskupjelo na čak 12 do 13 kuna, brašno je poskupjelo za deset posto, kao i sve ostalo. Cijene ćemo nakon isteka zaliha morati povećati za oko deset posto, kazao nam je vlasnik pekarne u Karlovcu. I vlasnica pekarnice iz Ogulina također dodaje da će zbog stalnog poskupljen­ja namirnica, sirovina i električne energije morati korigirati cijene.

- Rast cijena je konstantan, od isporuke do isporuke. Sve je dosta poskupjelo od masnoća, ulja, brašna, zatim artikli koje koristimo za lisnata tijesta, slastice, struja, sve. Morat ćemo korigirati cijene, ovisno o kojem je artiklu riječ. Računamo da će kruh poskupjeti od pet do deset posto, otkriva ogulinska pekarica. Iz osječke pekarnice ‘Novi Rekord’ kažu nam kako su primorani podići cijenu kruha i drugih pekarskih proizvoda zbog povećanja cijene brašna, masti i ulja. Nikola Lumezhi, direktor ove osječke pekarnice, kaže kako će cijene kod njih sigurno ići kunu do dvije gore.

- Bureku će sigurno cijena, sa sadašnjih deset kuna, rasti, do 12 kuna. I kruhu koji sad košta sedam kuna, siguran sam, cijena će ići gore, najavljuje Lumezhi. Nada Barišić, direktoric­a Žitozajedn­ice objašnjava da je cijena pšenice cijelu godinu visoka zbog suše i potražnje iz Kine. Za dnevnik.hr je izjavila da ovakav porast od žetve pa do prije početka rujna ne pamte. Brašno će, kaže Barišić, zasad u veleprodaj­i biti oko tri kune, u maloprodaj­i 5,5 i šest, kruh je već poskupio. Očekuje se, međutim, da će poskupjeti još oko deset posto.

 ??  ?? Vlasnik Nikola Lumezhi kaže da je poskupljen­je neizbježno
Vlasnik Nikola Lumezhi kaže da je poskupljen­je neizbježno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia