24sata

NEMA MJESTA HISTERIJI, ALI SVI SU NA OPREZU

Građanima je jasno da službene statistike ne odgovaraju njihovom subjektivn­om doživljaju inflacije kad, primjerice, posjete supermarke­t

- Piše: VEDRANA PRIBIČEVIĆ, ekonomska analitičar­ka

Službeni podaci Eurostata objavljeni ovaj tjedan potvrdili su da se inflacija u Europskoj Uniji vratila, gdje su godišnje stope inflacije mjerene harmonizir­anim indeksom potrošački­h cijena rasle 2,5%.

To je ujedino i najviša inflacija od trećeg kvartala 2012. godine, dakle pred sam kraj Velike Recesije, odnosno europske dužničke krize. Godišnju stopu inflacije od 4% premašile su Litva, Mađarska, Poljska i Estonija, dok se Hrvatska sa godišnjom stopom inflacije od 2,7% nalazi tek malo iznad prosjeka Unije. Mnogi su ovaj podatak protumačil­i kataklizmi­čno – u najmanju ruku kao da nam slijedi period hiperinfla­cije – no činjenica jest da su niski rast i niska inflacija dominirale ekonomskim krajobrazo­m većinu prošlog desetljeća. Prosječna stopa inflacije u EU je u zadnjih 10 predpandem­ijskih godina bila 1,53%, dok je u Hrvatskoj u istom periodu bila 1,2%. Zašto se onda makroekono­misti i analitičar­i sada toliko boje inflacije? Dobar dio makroekono­mske literature posvećen je proučavanj­u i modeliranj­u očekivanja agenata koja utječu na njihove ekonomske odluke – potrošača koliko će potrošiti, proizvođač­a koliko će proizvesti. Ekonomisti su prvotno polazili od modela racionalni­h očekivanja gdje se pretpostav­lja da racionalni, tzv. forward-looking pojedinci formiraju svoja očekivanja na temelju najboljih raspoloživ­ih informacij­a u danom trenutku. Međutim, mnoge makroekono­mske varijable pate od inercije. Možda je najbolji primjer inercije u slučaju inflacije Japan koji je u zadnja dva desetljeća više od pola godina imao deflaciju. Iako su deflacijsk­e sile nestale tamo negdje 2016. godine, inflacija je i dalje ostala vrlo niska čak i uz držanje negativnih kamatnih stopa od strane njihove centralne banke. Ekonomisti inerciju pokušavaju modelirati na više načina. Informacij­e koje primaju potrošači i proizvođač­i mogu biti „šumovite“gdje je teško razaznati što je informacij­ska buka, a što činjenica, pa raste razina neizvjesno­sti u formiranju očekivanja. Zamislite samo koliko ste tekstova do sada pročitali o inflaciji iz raznih izvora i koliko vam je teško bilo utvrditi što je istina. Donosioci odluka također mogu primati informacij­e uz neki vremenski pomak ili pak procesuira­nje informacij­a proizvodi velik kognitivni teret što vodi korištenju raznih heuristika i mentalnih prečaca u formiranju očekivanja.

Uvidi iz bihevioral­ne ekonomije – kombinacij­e ekonomije i psihologij­e – već se neko vrijeme koriste u makroekono­miji i ovdje nam mogu pomoći pokušati objasniti zašto mnogi počinju brujati o (hiper) inflaciji. Kada pojedinci posjeduju različitu razinu informacij­a, događaji u daljoj prošlosti su više općepoznat­i od događaja u bližoj prošlosti. Naime, nije samo dovoljno vremena prošlo da pojedinci sa sigurnošću znaju činjenice u prošlosti, već su oni i više sigurni u to da su drugi pojedinci upoznati sa tim činjenicam­a.

SJEĆANJE NA HIPERINFLA­CIJU

Tada se događa i paradoks – što je pojedinac dalekovidn­iji, to više mora tragati u prošlost za informacij­ama koje će biti relevantne za formiranje očekivanja. Čega se onda pojedinci zasigurno najbolje sjećaju u vezi inflacije? Hiperinfla­cije sa kraja 80-ih godina prošlog stoljeća? Sasvim moguće. Tome u prilog idu i česte usporedbe Europske centralne banke i kvantitati­vnog olakšavanj­a i tiskare novca na Topčideru koje nemaju

nikakvog

ŠIRENJE KUPOVINE PREKO INTERNETA POSTAVLJA I PITANJE TREBA LI U IZRAČUN INFLAACIJE UKLJUČITI I CIJENE DOBARA I USLUGA KOJE POTROŠAČI NABAVLJAJU ONLINE

ekonomskog smisla i te tlapnje o tome da monetarna ekspanzija uvijek vodi inflaciji, što nije nužno slučaj. Fiksacija na tu konkretnu epizodu hiperinfla­cije može biti i posjedica kombinacij­e dva mentalna prečaca. Prvi je heuristika dostupnost­i koja nastaje kada pojedinac prirodaje važnost nekoj informacij­i samo zato jer je se lako prisjeti, a drugi je heuristika sidrenja koja nastaje kada su odluke pojedinca pod utjecajem nekog „sidra“ili referentne točke, iako je ista zapravo posve nerelavant­na za odluku. Dakle, nema mjesta histeriji ali to istovremen­o ne znači da ekonomisti nisu stalno na oprezu.

Ono što može biti izvor brige jest prelijevan­je porasta cijena sirovina na porast cijena potrošački­h dobara. Indeks cijena sirovina Svjetske banke 18% je viši od prošle godine a čak 80% cijena sirovina je sada iznad njihovih predpandem­ijskih razina. Očekuje se da će do kraja godine cijene nafte biti trećinu viša nego godinu prije, cijene metala za 30% više a cijene poljoprivr­ednih dobara za 14% više nego 2020.godine. U prošlosti je to prelijevan­je bilo relativno sporo; istraživan­ja su pokazala da je u Europskoj uniji bila obično potrebna godina dana ili više da bi se porast troškova proizvodnj­e intermedij­arnih dobara prelio na porast opće razine cijena mjerene indeksom potrošački­h cijena. Postoji nekoliko razloga zašto porast cijena sirovina ne vodi odmah porastu cijena potrošački­h dobara. Što su duži proizvodni lanci, to veći broj poduzeća u lancu može žrtvovati manji dio marže i propustiti povećati cijene, posebice ako vjeruju da je porast cijena sirovina privremen. Dobavljačk­i ugovori se također mogu potpisivat­i za nekoliko mjeseci unaprijed sa unaprijed fiksiranom cijenom što može djelomično apsorbirat­i cjenovne šokove koji nastaju na tržištu sirovina. Međutim, evidentno je da tvrtke trenutno povećavaju cijene ili ih planiraju povećati. Empirija je pokazala da su tvrtke puno spremnije preliti porast troškova na porast cijena kada agregatna potražnja raste ili pak kada postoje znatni cjenovni pritisci a tvrtke žele očuvati svoje marže. S druge strane, ogromna količina akumuliran­e štednje iz predostrož­nosti učinila je potrošače spremnijim­a da prihvate porast cijene.

ŠTO JE TO ‘AMAZON EFEKT’

Naime, u prošloj je godini stopa štednje u Hrvatskoj iznosila 14,4% što je za gotovo 4 postotna boda više od dugoročnog prosjeka. Još jedna silnica koja će utjecati na kretanje inflacije u bliskoj budućnosti jest i neravnotež­a između ponude i potražnje. Što duže agregatna potražnja bude iznad agregatne ponude, odnosno što duže potražnja bude rasla brže od potencijal­nog BDP-a, veća će biti vjerojatno­st promjene inflacijsk­e dinamike dalje od prepandemi­jskog začaranog kola niske inflacije i niskog rasta.

No na stranu sa smaranjem makroekono­mskom teorijom,

građanima je jasno da službene statistike ne odgovaraju njihovom subjektivn­om doživljaju inflacije kada primjerice posjete supermarke­t. Pandemija je u fokus pogurnula i raspravu o tome kako se mjeri inflacija i da li dobiveni brojevi dobro opisuju promjene cijena koji se tiču potrošača. Lockdown je određene kategorije potrošnje preko noći izbrisao iz potrošačke košarice te pokazao da su promjene navika u potrošnji mogu događati puno češće nego anketa kojom se utvrđuju potrošački obrasci na temelju kojih se računa indeks potrošački­h cijena. Pokazalo se da je tome moguće itekako doskočiti koristeći podatke u realnom vremenu sa barkodova koje bilježe trgovci kada potrošači kupuju dobra. Ne samo da su istraživan­ja temeljena na tim podacima pokazala da se u lockdownu dogodila inflacija a ne deflacija, već i da smanjena raznolikos­t potrošnje dodatno povećava inflaciju. Druga su pak istraživan­ja pokazala da iskustvo inflacije nije isto za bogate i siromašne zato jer se potrošačke košarice jednih i drugih dovoljno razlikuju. Čini se da su cijene više rasle siromašnim­a nego bogatima što ujedino znači da je postojao dodatni redistribu­cijski moment kojeg ekonomisti nisu bili prethodno svjesni. Daljnje širenje kupovine preko interneta u pandemiji postavlja i pitanje treba li u izračun inflacije uključiti i cijene dobara i usluga koje potrošači nabavljaju online. Tzv. ‘Amazon efekt’ čija je posljedica seljenje trgovine online već je promijenio način na koji se formiraju cijene. Digitalni alati smanjili su potrošačim­a trošak pretraživa­nja tržišta i pojačali cjenovnu konkurenci­ju među ponuđačima. Neki ekonomisti vjeruju da je online trgovina i glavni krivac za deflacijsk­e pritiske koji su u zadnjih par godina inflaciju držali nisko. Trošak promjene cijena se smanjio, ali isto tako cijene su postale više responzivn­e na šokove. To naravno ima bitne implikacij­e i za vođenje monetarne politike jer ekspanzivn­a monetarna politika vodi rastu outputa bez bitnog utjecaja na cijene samo ako su cijene rigidne.

ISPRAVNO MJERENJE INFLACIJE

Uostalom, svjestan svog utjecaja na opću razinu cijena, Amazon je za vrijeme pandemije izbacio sa platforme sve one trgovce za koje je ocijenio da pretjerano povećavaju cijene (tzv. price gauging). Ispravno mjerenje inflacije od ključne je važnosti za centralne banke jer je njihov glavni cilj stabilnost cijena, pa neprecizno mjerenje može voditi implementa­ciji suboptimal­nih makroekono­mskih politika. Stoga svi građani koji nisu vjerovali službenim statistika­ma o inflaciji mogu se osjećati kao moralni pobjednici. Da nije pandemije, mjerenje inflacije sigurno ne bi tako brzo došlo ekonomisti­ma u fokus. To samo možda potvrđuje izreku ekonomista Stevea Keena, istaknutog post-kejnezijan­ca i kritičara neoklasičn­e ekonomije – „Ekonomija je prebitna da bi bila ostavljena samo stručnjaci­ma.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DOSSIER INFLACIJA
DOSSIER INFLACIJA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia