24sata

Raste broj zaraženih u Sinju, u četiri dana 87 novih slučajeva

RAST ZBOG ALKE I GOSPE Okupljanja gdje se traže covid potvrde nisu žarišta zaraze, nego ona na kojima se mjere ne provode, kažu iz Stožera

- Piše: TINA JOKIĆ

Za sada ne planiramo strože mjere za područje Sinja, pričekat ćemo još nekoliko dana. Nadamo se da je broj oboljelih na tom području sada na vrhuncu i za sada ne bismo išli u dodatne restrikcij­e. Kazao nam je Damir Gabrić, načelnik Stožera Civilne zaštite Splitsko-dalmatinsk­e županije na podatke o broju zaraženih koronaviru­som u Sinju. Brojke o oboljelima u tom gradu postale su znak za alarm. U četiri dana otkriveno je ukupno 87 novozaraže­nih što je za mali grad poput Sinja značajna brojka. Je li uzrok porasta broja oboljelih održavanje 306. Sinjske alke prije dva tjedna i obilježava­nje blagdana Velike Gospe, pitamo načelnika Stožera.

- Od sredine kolovoza bilježimo rast u cijelog županiji. Tako je bilo i prošle godine. Alka, kao i svako drugo događanje nosi određeni rizik, ali veliki je broj okupljanja u svim gradovima - kazao je Gabrić. Naglašava kako od epidemiolo­ških službi imaju informacij­u da sva događanja, na kojima su se tražile covid potvrde i gdje su se provodile mjere nisu žarišta zaraze. - Veći problem su okupljanja na kojima se mjere ne provode. Takvih okupljanja nemamo samo u Sinju, imamo ih i u Splitu. Posebno se to odnosi na mlade koji se zaraze, a potom virus donesu u svoju obitelj, među stariju populaciju - napominje Gabrić. Želimo li ostati jedina mediterans­ka zemlja s nešto povoljnijo­m epidemiolo­škom slikom, kaže, moramo se pridržavat­i mjera.

- Moramo misliti i na liječnike koje opet čeka zahtjevan posao u bolnici - zaključuje načelnik Stožera Gabrić. Ukupan broj novozaraže­nih na području Splitsko-dalmatinsk­e županije ovaj tjedan je u porastu, a svaki dan se na dvije tisuće testiranih otkrije 130 novih slučajeva. Broj hospitaliz­iranih u KBC-u Split je u prosjeku 50, ali raste broj osoba na respirator­u. U srijedu ih je bilo 13 na respirator­u, dok je u subotu mehaničku ventilacij­u trebalo 17 pacijenata.

 ??  ?? Nakon Velike Gospe i Alke porast zaraženih u Sinju
Nakon Velike Gospe i Alke porast zaraženih u Sinju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia