24sata

U ITALIJI SE PLAĆA MJESTO NA PLAŽI

ČUDE SE Sve više gradova na obali uvodi redare koji uklanjaju ručnike s plaža preko noći, a Talijani kažu: Kod nas toga nema, kod nas se sve plaća

- Piše: DIJANA MARIĆ

Dok turisti masovno na plažama, poput onih u Medulinu, ostavljaju ručnike, suncobrane i ležaljke cijelu noć kako bi ujutro imali svoje mjesto, takva praksa u Italiji nije moguća.

U Medulinu su odlučili stati na kraj bezobzirni­m turistima koji su si uzeli za pravo na takav način sačuvat omiljeno mjesto. Troje vrijednih općinskih redara od ranog jutra svakoga dana obilazi plaže i skuplja te skladište ručnike i druge predmete. Međutim, za vraćanje stvari vlasnicima postoji kazna, i to 500 kuna. Ako plate odmah, kazna se umanjuje za 50 posto. Za našeg dolaska u Medulin, austrijski par došao je po svoje stvari i, naravno, platili su kaznu. Upitali smo nekolicinu Talijana kakva je praksa na njihovim plažama.

- U Italiji je jako malo slobodnih plaža, jer su većinom sve pod koncesijom pa je boravak na plaži jako dobro reguliran. Vlasnici koncesije brinu o tome da na plažama imaju sve što je potrebno za potpuno uživanje. Tako u Riminiju, gdje su većinom duge i pješčane plaže, pa je ležanje na ručniku gotovo nemoguće zbog golog pijeska koji se na vrelom suncu užari, postoji najam artikala za plažu. Zato je tamo sve bazirano na ležaljkama i suncobrani­ma, čiji je dnevni najam od 12 do 15 eura. Navečer tim plažama prolaze čuvari koji kontrolira­ju stanje. Među ostalim, postoje na plažama i kabine, pa ako turist zakupi to mjesto na više dana, ostavljaju odjeću, ručnike i druge artikle u tim kabinama. Isto je stanje i u Liguriji samo što je najam ležaljki i suncobrana na dan oko 40 eura - kažu. A i da je neka od plaža “slobodna”, nastavljaj­u, Talijani imaju drugačiju kulturu, jer oni žele kupiti mjesto, a ne razvući ručnike koji bi im ostajali preko noći. Na kraju dodaju i da se stranci na ljetovanju u Italiji isto tako ponašaju te ne ostavljaju ručnike.

 ??  ?? U Medulinu za povrat stvari naplaćuju 500 kn
U Medulinu za povrat stvari naplaćuju 500 kn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia