24sata

MORE JE TOPLO AKO JA TO KAZEM

- Piše: TINA JOKIĆ

Dušo moja, da ti samo znaš kako bude zimi kad zapuše lebićada i digne valove. Ne može se s morem borit’, more triba poštivati, počinje nam priču Ana Vlahović, (80) koja svaki dan, tri puta dnevno, mjeri temperatur­u mora kod POŠK-a u Splitu i podatke javlja telefonom Državnom hidrometeo­rološkom zavodu u Zagrebu.

- Kad je nevera onda se ne spuštam do mora, nego stanem tamo gori na vrh skala i spustim termometar. Stavim kabanicu i u glavi odredim da ću se smočiti. Neće mi ništa biti za 15-ak minuta, odem doma, tu sam blizu, pa se osušim i presvučem. Više volim zimu, hladnoća mi bolje čini za zdravlje. Nikad se nisam od mora prehladila - kaže ona. Ovu dužnost preuzela je prije pet godina, nakon smrti svog supruga Mihovila koji je temperatur­u mora mjerio od 1982. godine. Temperatur­u mora je mjerila i ranije, povremeno dok je suprug bio bolestan, a kad bi i ona bila u nemoći, netko od djece bi to učinio. Ali nikad, baš nikad u posljednji­h 40 godina se nije dogodilo da se temperatur­a mora ne izmjeri. Termometar spušta na dubinu od jedan i pol metar, a potom ga zajedno s morem u njemu vadi i očita dokle se popela živa. Dok strpljivo pozira fotoreport­eru, kazuje nam kako je najviše što je izmjerila bilo 28, a najniža tek sedam Celzijevih stupnjeva.

- Ane! Bit ćeš jača od Maje Šuput!

Jel’ to za Instagram - zezaju kupači s POŠK-a šjoru Anu. A ona se samo smije.

- Ja sam tu na POŠK-a 56 godina, svi me tu znaju. Kad smo doselili imala sam 24 godine, a ovo misto je bilo na kraju grada, teška periferija - prisjeća se šjora Ana. Termometar je težine tri kilograma i Ane ga nosi svaki dan. Pokušali su ga zamijeniti s automatski­m toplomjero­m, ali prvo jugo ga je razbilo i sve se vratilo na trominutno ručno uranjanjem termometra. Šjora Ana inače živi odmah do bazena i u toj vali provela je cijeli život. Voljela bi, kaže da je imala neki posao, ali uz petero djece, troje vlastite i dvoje o kojima se skrbila, nije mogla nego ostati doma. Nije joj imao tko pomoći. Ali, ne žali ni za čim.

 ??  ?? Termometar koji teži tri kilograma Ana spušta na dubinu od 1,5 metar
Termometar koji teži tri kilograma Ana spušta na dubinu od 1,5 metar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia