24sata

JA S AEROBIKA, A ONO PITON OD METRA NA VRATA

Biljanu Kezerić iz Zagreba šokirala je zmija u dvorištu. Nekome je pobjegla. Kako kaže, odupirala se stručnjaci­ma koji su je hvatali

- Piše: MAJA KRIŠTAFOR

Netom nakon što se vratila s aerobika Biljana Kezerić i prijatelji­ca sjele su u petak predvečer za stol u vrtu obitelsjke kuće u zagrebačko­j Trnavi kako bi se okrijepile nakon napornog treninga.

- Bila je mirna večer, sjedile smo, pričale, pile vodu jer je bilo jako vruće. U jednom trenutku u polumraku sam vidjela da se nešto svjetluca. Mislila sam da mi se pričinjava, no onda se krenulo micati - kaže nam Biljana Kezerić.

Sljedećeg trenutka je ustala da vidi o čemu se radi i shvatila da bi se moglo raditi o zmiji. - Pozvala sam prijatelji­cu da osvijetli te smo zaista vidjele da je u pitanju zmija. No ne bilo kakva, ova je imala čak metar i pol - kaže nam, još uvijek pomalo u šoku.

‘BILO BI GORE DA JE ČEGRTUŠA’

Ipak, kaže, sreća je bila da se obje ne boje zmija niti ostalih gmizavaca te su situaciji pristupile ‘hladne glave’.

- Odmah sam zvala sina i supruga da dođu pogledati i potvrditi mi jesam li dobro prepoznala da se radi o pitonu. Ta činjenica me malo smirila jer znam da nije otrovan. Da je kojim slučajem to bila čegrtuša, mislim da ne bi sve tako glatko prošlo - kaže Biljana.

Zmiju su gledali sa sigurne udaljenost­i, a njeno gmizanje opisuje kao prelijepo i sporo. - Kretao se baš kraljevski, kako mu i doliči. A njegova svjetlucav­a koža samo je potvrdila zašto ga tako zovu. S druge strane, na njemu se vidi da je nečiji ljubimac, a ne divlja zmija - priča nam gospođa Biljana. Nedugo potom nazvali su 112 koji ih je spojio s Azilom Dumovec. Poslali su im fotografij­e. - Odmah su došli na teren, a mi smo pitona čitavo vrijeme pratili da ne pobjegne u susjedno dvorište. Taman je krenuo kod susjeda kroz ogradu u koju je zapeo te ga je to kratko usporilo, baš do dolaska hvatača kaže Biljana.

Ipak, hvatanje nije prošlo tako jednostavn­o.

- Vi u tom trenutku vidite zašto je piton predator i koju snagu mišića u sebi ima. Baš sam se iznenadila i nije mi tada bilo svejedno. Opirao se svojim snažnim mišićima i nije htio biti uhvaćen. Bila sam sretna što su odmah došli iz Dumovca, jer spavati, a da znaš da imaš metar i pol dugog pitona u dvorištu, nije baš sjajna opcija - kaže nam kroz smijeh.

Piton se tako neko vrijeme opirao, no iskusan hvatač gmazova znao je kako mu pristupiti te ga uspješno pokupiti i zbrinuti. Nakon pregleda ustanovlje­no je da je piton dobrog zdravlja te da se radi o nečijem odbjeglom kućnom ljubimcu. Iako se na prvu pretpostav­ljalo da se radi o odbjegloj pitonici Zoe, ravnatelj Zoološkog vrta, Damir Skok, kaže kako to nije istina.

ZOE SE NIJE VIŠE POJAVILA

- Piton ne bi preživio zimu, a i Zoe je velika zmija. Ovdje se radi o ipak nešto mlađem pitonu, kojem još ne znamo spol. Manji je od četiri metra, dakle više nego duplo što upućuje da se radi o mlađoj životinji. Njegovan je i uhranjen, jedino što za sada odbija jesti i piti, no vjerujemo da će ga ubrzo proći šok, a on biti vraćen svom vlasniku kaže Skok. Podsjećamo, Zoe je nestala na ljeto prošle godine iz Markuševca kada je pobjegla svojoj vlasnici Viktoriji Tvorek. Tražila ju je svuda uokolo, ali zmiji ni traga ni siktaja. Čak ni godinu dana nakon, Zoe još uvijek nije pronađena. Ono što je slično kod Zoe, a i ovog odbjeglog pitona jest što su oboje prije bijega presvukli kožu. Iako se često misli kako Hrvati nisu ljubimci egzotičnih životinja, možemo se prisjetiti da je još jedan kraljevski piton imena Biggie, od 5 i pol metara pronađen prošle godine na Jarunu. Njegov je vlasnik zbog uzgoja marihuane zadržan u pritvoru, a za to vrijeme piton od 50 kilograma proveo je u karanteni u Dumovcu.

Čiji je ovaj kraljevski ljepotan još uvijek se ne zna. Susjedi pretpostav­ljaju da se vlasnik trenutno sunča na nekoj od jadranskih plaža s kojih će se morati vratiti ranije zbog bijega svoje prelijepe metar i pol velike životinje.

 ??  ?? Lani je vlasnicima u Markuševcu pobjegla pitonica, a na Jarunu su našli Biggija
Piton je dobrog zdravlja, dobro uhranjen i njegovan, kažu u Dumovcu nakon što su ga pregledali. Očito se radi o nečijem ljubimcu
Lani je vlasnicima u Markuševcu pobjegla pitonica, a na Jarunu su našli Biggija Piton je dobrog zdravlja, dobro uhranjen i njegovan, kažu u Dumovcu nakon što su ga pregledali. Očito se radi o nečijem ljubimcu
 ??  ?? Kretao se baš kraljevski i svjetlucao je, kaže gospođa Biljana
Kretao se baš kraljevski i svjetlucao je, kaže gospođa Biljana
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia