24sata

‘Moji prijatelji čekaju vize, samo žele otići’

KAOS U AFGANISTAN­U Kristijan je skupio 52.000 $ da izvuče poznanike. Svi bježe od talibana

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ

Nema nikakvih novosti. Čuo sam se s prijatelji­ma, još su na tajnoj lokaciji i sad samo čekaju. Čekaju vize i da se situacija u Kabulu malo smiri kako bi mogli napustiti Afganistan, kazao nam je jučer putnik bloger Kristijan Iličić.

Iličić je na platformi gogetfundi­ng pokrenuo kampanju prikupljan­ja sredstava kako bi svog vodiča u Afganistan­u, njegovu ženu, dvoje djece, svog vozača i cijelu njegovu obitelj, kojima dolaskom talibana prijeti smrtna opasnost, izvukao na sigurno.

U svega nekoliko dana uspio je višestruko premašiti cilj i skupiti više od 52.000 dolara. Na svom profilu na društvenoj mreži objavio je da će sav novac uplatiti prijatelju Nooru, a on će ga preraspodi­jeliti na više obitelji, kojima je potreban. Kampanja prikupljan­ja sredstava traje do 1. rujna. U međuvremen­u u Kabulu i dalje traje kaotično stanje. Mnoštvo ljudi i dalje hrli na aerodrom u očajničkom pokušaju da si osiguraju mjesto na nekom od aviona koji evakuiraju civile iz zemlje koja je sad pod kontrolom talibana. Predsjedni­k SAD-a Joe Biden u svom je obraćanju naciji priznao da bi tijekom evakuacije mogli biti izgubljeni životi.

- Ne mogu prognozira­ti kakav će biti konačni ishod niti reći da neće biti rizika od gubitaka. No, uvjeravam da smo mobilizira­li sve potrebne resurse - rekao je Biden dodavši da je prioritet evakuirati američke državljane, no da će pokušati pomoći i njihovih afganistan­skim saveznicim­a, kojih je

Kristijan Iličić proputovao je svijet te je,

između ostalog, posjetio i Afganistan

između 50.000 i 65.000 da napuste zemlju. Dužnosnik NATO-a, koji nije želio da ga se imenuje, rekao je za Reuters da je oko 12.000 stranaca i Afganistan­aca koji rade za veleposlan­stva i međunarodn­e humanitarn­e skupine evakuirano iz Afganistan­a otkad su talibanski pobunjenic­i ušli u glavni grad.

- Proces evakuacije je spor jer je rizičan, ne želimo ni jedan oblik sukoba s pripadnici­ma talibana i civilima pored zračne luke - pojasnio je. Talibani pak odbacuju odgovornos­t za kaos na aerodromu i kažu da su zapadne zemlje mogle biti bolje pripremlje­ne i da su mogle bolje isplanirat­i evakuaciju. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su očekivali jači otpor afganistan­ske vojske, koja se slomila nevjerojat­nom brzinom.

U Kabul je jučer stigao i suosnivač talibansko­g pokreta Mula Abdul Gani Baradar kako bi razgovarao o uspostavi nove “inkluzivne” vlade u Afganistan­u. Među ostalim talibanski­m vođama u Kabulu je zadnjih dana viđen i Halil Hakani - za kojeg SAD nudi 5 milijuna dolara.

 ??  ??
 ??  ?? Iličić skuplja novac kako bi njegovi prijatelji s obiteljima mogli otići
Iličić skuplja novac kako bi njegovi prijatelji s obiteljima mogli otići

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia