24sata

E-MATIČNE KNJIGE I E-DNEVNIK SE NAJVIŠE KORISTE

SUSTAV E-GRAĐANI U Zagrebu sustav koristi gotovo svaki drugi građanin, a tu brojku slijedi Splitsko-dalmatinsk­a županija...

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

U sustavu e- Građani su 94 usluge dostupne građanima. Uvrstit ćemo još dvadesetak, a desetak ih je vezano uz lokalnu samoupravu, kažu u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

Usluge stalno nadograđuj­u, razvijaju i povezuju. Tako će se preko sustava e-Građani obavljati i popis stanovništ­va od 13. do 26. rujna.

ULAZ U SUSTAV

Dovoljno je da jedan član kućanstva ima pristup sustavu e-Građani i moći će popuniti podatke i za ostale. Za to je dovoljna niska razina sigurnosti pristupa sustavu e-Građani. To je na primjer ePass vjerodajni­ca koju mogu zatražiti u poslovnici Fine ili putem Online sustava za predaju dokumentac­ije. Sustavu e-Građani najčešće se pristupa tokenom neke banke i takva prijava ima značajnu razinu sigurnosti. Može se pristupiti i pomoću nove osobne iskaznice i to ima visoku razinu sigurnosti pa se može koristiti i najviše usluga, a sadrži i elektronsk­i potpis za predaju zahtjeva. No mnogima je prekomplic­irano tako pristupati sustavu jer treba imati čitač kartica u čiji se utor stavlja osobna iskaznica i na računalo preuzeti posebni program kako bi sve funkcionir­alo. Sustav e-Građani do 12. kolovoza koristilo je 1.389.302 ljudi. Najviše korisnika je u Zagrebu, 348.563, potom u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji 116.214, pokazuju to statističk­i podaci za one koji su se barem jednom prijavili u sustav između 1. lipnja 2014. i 31. srpnja ove godine, a županiju bilježe prema mjestu prebivališ­ta korisnika. Gledajući prema broju stanovnika, u većini županija sustav e-Građani koristi svaki četvrti, a u Zagrebu je to nešto više, otprilike četiri od 10 građana odnosno skoro svaki drugi.

Od 94 usluge za građane, najčešće se koristi e- Dnevnik. Koristilo ga je 108.177 roditelja, u prosjeku svaki 33 puta, a ukupno su ocijene gledali više od 3,5 milijuna puta.

POPULARNO I ZDRAVLJE

Njih 1.099.947 otvorilo je korisnički pretinac, 182.182 ih se prijavljiv­alo na burzu rada, a 271.280 ih je tražilo uvjerenje o nekažnjava­nju. E- Matične knjige je koristilo 661.635 ljudi, prosječno četiri puta, a novorođenč­e je preko e-Građana, odnosno usluge e-Novorođenč­e prijavilo 20.170 roditelja. Puno ih koristi i portal zdravlja, usluge MUP-a te za prijavu poreza, potvrde mirovinsko­g osiguranja, a u zadnje vrijeme i za EU digitalne COVID potvrde.

 ??  ?? Sustavu se najčešće pristupa tokenom banke
Sustavu se najčešće pristupa tokenom banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia