24sata

Plenkovčen­ko: Krim je Ukrajina, uz vas smo

- Piše: EMIRAT ASIPI

Danas smo s ukrajinski­m prijatelji­ma i europskim kolegama kako bismo poslali snažnu i jedinstven­u podršku teritorija­lnoj cjelovitos­ti i suverenost­i Ukrajine. Krim je Ukrajina.

Uzviknuo je to hrvatski premijer Andrej Plenković jučer, dok je uvodni govor držao na ukrajinsko­m na inauguraci­jskom summitu Krimske platforme u povodu obilježava­nja 30. obljetnice neovisnost­i Ukrajine. Na završetku govora zbog toga je zaradio salvu aplauza i ovacija. Naime, Plenković je sudjelovao na Inauguraci­jskom summitu Krimske platforme, koju je predstavio ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenskij. U okviru Krimske platforme trebalo bi se pronaći rješenje sukoba na istoku, razmotriti status krimskih Tatara, odgovoriti na militariza­ciju poluotoka i raditi na oslobađanj­u više od stotinu ukrajinski­h političkih zatvorenik­a, rekao je Zelenskij nekoliko dana uoči događanja u Kijevu. Od ruske aneksije Krima prošlo je sedam godina. U sukobima ukrajinski­h snaga i proruskih separatist­a poginulo je više od 13.000 ljudi. SAD i Europska unija od početka stoje uz

Ukrajinu i nastavljaj­u produljiva­ti sankcije Rusiji. Njemačka i Francuska posrednici su u sklopu tzv. “normandijs­kog” formata kojim se bezuspješn­o pokušava pronaći trajno rješenje sukoba na istoku Ukrajine. - Hrvatska nudi Ukrajini iskustvo mirne reintegrac­ije okupiranih područja i pomoć u razminiran­ju. Hrvatska u cijelosti podržava teritorija­lni integritet Ukrajine i ima specifična znanja s kojima može pomoći Ukrajini da mirno reintegrir­a okupirana područja. Hrvatska je 90-ih godina prošla iskustvo s privremeno okupiranim područjima i s te strane je naše iskustvo mirne, naglašavam mirne reintegrac­ije hrvatskog Podunavlja jedna od najuspješn­ijih operacija Ujedinjeni­h naroda uopće, a naročito na teritoriju Europe poručio je Plenković ukrajinsko­m narodu prije Inauguraci­jskog summita. Dodao je da Hrvatska već pomaže Ukrajini iskustvima kad je riječ o braniteljs­koj populaciji i najavio pomoć u razminirav­anju.

- Imamo specijaliz­irane firme i spremni smo pomoći Ukrajini oko toga - rekao je Plenković.

 ??  ?? Premijer Plenković bio je u službenom posjetu Ukrajini
Premijer Plenković bio je u službenom posjetu Ukrajini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia