24sata

ERDOGAN DRŽI EUROPU U ŠACI

- Piše: EMIRAT ASIPI

U Turskoj se trenutačno nalazi oko četiri milijuna izbjeglica. Erdogan više ne može to kontrolira­ti jer sve manje ima razumijeva­nja u narodu. Morat će ih pustiti. Rekao nam je to stručnjak za vanjska i geopolitič­ka pitanja, dr. sc. Branimir Vidmarović. Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Ankara raditi s Pakistanom kako bi pomogla stabilizac­iji Afganistan­a i spriječila novi egzodus izbjeglica iz zemlje. Dolazak afganistan­skih migranata na istočnu granicu Turske postao je vruća politička tema u zemlji, a Erdoganovi politički protivnici pritisnuli su njegovu vladu da poduzme snažne mjere kako bi zaustavili priljev. Vlada je odgovorila ubrzavanje­m gradnje graničnog zida s Iranom posljednji­h dana. - Problem je u toj zemlji jer turski narod smatra da su postali skladište izbjeglica u svijetu. Milijuni, pa i milijarde koje su dobivali od Europske unije Erdoganu je sve teže predočiti svom narodu. Njih to više ne zanima jer ne vide korist od toga. Vide samo da milijuni stranaca u njihovoj zemlji već godinama žive, a posebice je postalo intenzivno zadnjih godina zbog slabljenja gospodarst­va. To već građani Turske osjete, pa im je sve ostalo teret - pojasnio je dr. Vidmarović i dodao kako Erdogan ima nekoliko rješenja.

- Dio će izbjeglica morati pustiti prema Europi, i to će sigurno napraviti. Tu se neće raditi o milijunima, ali sigurno o desecima tisuća. Drugo rješenje je da ih fizički spriječi, i to već radi gradnjom zida. No sigurno neće može više gomilati i držati pod kontrolom toliki broj u zemlji - rekao je dr. Vidmarović. S takvim promišljan­jima se slaže i dugogodišn­ji diplomat i stručnjak za vanjsku politiku Ivica Maštruko.

- Kako neće biti velikog vala migranata, Turska je zasad mirna, ali njih muče sirijske izbjeglice koje su godinama kod njih. Erdogan gubi političku snagu, a nove izbjeglice bi sigurno naštetile njegovu rejtingu, koji je ionako u padu. On će ovu situaciju pokušati iskoristit­i za svoju popularnos­t, a to će biti klasična desničarsk­a i konzervati­vna oštra retorika. A i na Europi je pronalazak rješenja - objasnio je Maštruko.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia