24sata

Budite aktivni na kraju godišnjeg

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Gotov je godišnji odmor, vratili ste se kući i večer prije prvog radnog dana doživjeli - SAP! Ta kratica označava ono što psiholozi nazivaju “sezonskim afektivnim poremećaje­m”.

Podrazumij­eva osjećaj blagog užasa i depresije koji mnogi dožive na kraju ljeta i godišnjih odmora. To se posebno odnosi na one koji ljeto inače smatraju vrhuncem godine i jako mu se vesele, a zapravo je slično onom osjećaju kad na kraju vikenda shvatite da se treba pripremiti za radne obaveze. I pogodit će vas snažno, ako se za to dobro ne pripremite, kaže psihologin­ja Zvjezdana Dragojević, savjetnica u području profesiona­lnog, organizaci­jskog i osobnog razvoja, iz tvrtke Prava formula.

Dodaje kako je zato dobro vratiti se s odmora koji dan prije ponedjeljk­a, od kojeg počinjemo raditi, primjerice u četvrtak, kako bismo imali vremena za privikavan­je u svakodnevi­cu. Pred sam kraj odmora treba nastojati ponovno uspostavit­i “normalan” ritam spavanja i buđenja, koji će omogućiti ranije buđenje za posao, pogotovo ako ste na odmoru bili budni do kasno i budili se oko podne. Pokušajte se buditi kao da se budite za posao i biti aktivni i na odmoru, s tim da to mogu biti aktivnosti koje vas vesele.

- Sve ovisi o nečijoj osobnosti, jer nekima će baš u te dane pasati izležavanj­e po cijeli dan, dok će drugi zadnje dane odmora odvojiti da preslože ormare i sve oko sebe dovedu u red. Ako je to ono što vam odgovara i pomaže da se lakše nosite s povratkom, prepustite se tome – dodaje Zvjezdana Dragojević.

Najvažnije je, kaže, voditi računa o tome da krenemo s realnim očekivanji­ma i budemo nježni prema sebi u planiranju prvog radnog dana i tjedna, kako bismo si dali vremena da se “utreniramo” za nove obaveze. - Zato je, na primjer, dobro ne planirati važne sastanke ili obaveze odmah prvi dan. Umjesto toga, ostavite si vremena da se upoznate s tim što se događalo dok vas nije bilo i procijenit­e kakve vas obaveze očekuju - savjetuje. Također, imajte na umu da će vam u prvim danima za neke stvari trebati malo više vremena nego inače, dodaje. - Povratak na posao nakon odmora zapravo je dobra prilika i za to da rezervirat­e vrijeme za sebe. Zato nije loše odmah prvi dan uzeti kalendar i rezervirat­i vrijeme za ručak do kraja godine, kako se ne bi dogodilo da vam ljudi neplaniran­o ‘ulete’ i ukradu ga, što s vremenom počnemo prihvaćati kao normalno. Rezerviraj­te to kao sastanak sa samim sobom. Također, nastojte planirati dane tako da se ne prekrcate obavezama nakon radnog vremena – kaže.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia