24sata

‘ODUŽILI SU MI SE ZBOG NEPRAVDE’

TELEVIZIJA GA ODBACILA Branko Uvodić je dobio nagradu za životno djelo

- Piše: TATJANA PACEK

S veseljem sam pristao aktivno se uključiti u rad predsjedni­štva Svjetske asocijacij­e tamburaške glazbe. Čim su mi to ponudili, rekao sam: ‘Da’. Kod mene nema taktiziran­ja i kalkuliran­ja, rekao nam je Branko Uvodić (67).

Voditelj je na prestižnom Tamburica festu u Novom Sadu dobio nagradu za životno djelo u čuvanju i promicanju tamburaške glazbe. Bilo je, kaže, lijepo i svečano, uz puno lijepe tamburaške glazbe. Na društvenim mrežama pohvalio se nagradom i izazvao lavinu komentara. Lani odbačen voditelj s HRT-a, sad je dobio svjetsko priznanje za promidžbu tamburice i tamburaške glazbe. Ovogodišnj­i Festival u Petrovarad­inu bio je 14., sudjeloval­i su sastavi iz Brazila, Rumunjske, Bosne i Hercegovin­e, Hrvatske..., a pobijedila je naša Cecilija Rudić. Prvi put u 14 godina postojanja festivala dodijeljen­a je nagrada za životno djelo.

- Mislim da su ljudi prepoznali nepravdu koja mi je učinjena i htjeli se odužiti. Bio sam jako sretan što su me prihvatili, rekli da je ‘Lijepom našom’ u Vojvodini bila gledana kao i na HRT-u, ma bilo gdje u svijetu gdje se lovi signal - priča. I ranije je tvrdio da odbacujemo vrednote kojima se svijet ponosi. Govorio je da se cijeli svijet ponosi time što imamo, a nama je to seljačija. Sad je za svoje riječi dobio i službenu potvrdu. Puno je, dodaje, uložio u čuvanje i populariza­ciju tamburaške glazbe, a kad netko to i prepozna, vrijednost je, kaže, tim veća.

- Ta emisija je jedini način da se bogato i slikovito prezentira­ju grad i županija iz koje se javljamo, svaka od njih itekako radi na promociji Hrvatske, a gleda se po cijelom svijetu rekao nam je Uvodić.

Prva emisija “Lijepom našom” emitirana je 8. studenoga 1994. na Prvom programu HTV-a iz Doma sportova u Zagrebu. Od tada je kod publike stekla kultni status i postala brend Hrvatske televizije. Sve do lani. Uvodić danas o HRT-u govori mirnije, bez gorčine ili strastveni­h emocija.

Voditelj kaže kako sve ide njima na dušu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia