24sata

Odlazak legende rocka: Umro Charlie Watts (80)

London: Bubnjar Rolling Stonesa prije nekoliko tjedana se povukao s turneje zbog operacije srca

- Piše: M. ĆOSIĆ, N.SERDAREVIĆ

Charlie Watts, bubnjar legendarni­h Rolling Stonesa, preminuo je u utorak u 81. godini života u Londonu, potvrdio je njegov agent Bernard Doherty.

- Charlie je umro u bolnici okružen obitelji. Bio je voljeni suprug, otac i djed te jedan od najbitniji­h bubnjara svoje generacije - dodao je Doherty. Shrvani članovi benda, kao i Wattsova obitelj i prijatelji, zamolili su sve za razumijeva­nje i privatnost u ovo teško vrijeme. Samo nekoliko tjedana ranije Charlie se povukao s američke turneje zbog operacije srca. Početkom kolovoza najavljeno je kako će Wattsa na turneji “No filter tour” zamijeniti Steve Jordan (64), koji je već ranije surađivao s Keithom Richardsom (77). Glasnogovo­rnik benda rekao je ranije kako ‘nitko nije ovo mogao predvidjet­i’. Watts se već sa 13 godina krenuo baviti bubnjevima, a za sebe je uvijek tvrdio da nije ‘stereotip rock zvijezde’. Rođen je 2. lipnja 1941. u Londonu. Od malena se zanimao za glazbu, a posebno ga je privlačio jazz. Tu ljubav dijelio je sa svojim susjedom i prijatelje­m Daveom Greenom (79), koji je kasnije postao istaknuti jazz basist. S Greenom je krenuo svirati u jazz bendu Jo Jones All Stars 1958. godine. Osim što je bio talentiran glazbenik, Watts je bio uspješan i u drugim umjetnosti­ma. Tako je upisao Harrow Art School, a nakon što je stekao diplomu krenuo je raditi kao grafički dizajner. Nastavio je svirati u raznim bendovima te je 1962. u londonskom jazz i blues klubu upoznao Micka Jaggera (78), Keitha Richardsa (77) i Briana Jonesa. Već u siječnju 1963. zauzima mjesto Tonyja Chapmana, prvog bubnjara Stonesa. Watts je u Richardsa i Jaggera jedini član benda koji svira na svakom albumu The Rolling Stonesa, a uz bubnjanje je isprva radio i na grafičkom dizajnu albuma te osmišljava­nju scenografi­ja njihovih velikih koncerata.

Mick Jagger i Keith Richards, koji su osnivači benda, često su isticali da Stonesi kakvi su bili i jesu ne bi postojali bez Wattsa.

U usporedbi s drugim članovima rock sastava, Charlie je bio ‘čistunac’. Nikad nije turneje provodio s bezbroj obožavatel­jica ili pokazao pretjeranu sklonost drogama. - Nikad se nisam uklopio u stereotip rock zvijezde. U 70-ima sam pokušao pustiti bradu, što me iscrpilo - izjavio je svojedobno Watts. Bio je odan supruzi Shirley Ann Shepherd (82) s kojom se vjenčao 1964. godine, a četiri godine kasnije dobio kćer Seraphinu (53). Ipak, njegov obiteljski život nije bio savršen te je sredinom 80-ih utonuo u ovisnost o drogama i alkoholu, koje je dotad umjereno uzimao.

- Zbog droge sam zamalo ostao bez obitelji - izjavio je tada Watts. The Rolling Stones su 1989. ušli u Rock and Roll Hall of Fame, a 2006. Charlie je ušao u Modern Drummer Hall of Fame.

 ??  ??
 ??  ?? Bubnjar Watts u kolovozu 2019. na velikom koncertu u Santa Clari
Bubnjar Watts u kolovozu 2019. na velikom koncertu u Santa Clari
 ??  ??
 ??  ?? Rolling Stonesi su 2012. slavili 50. rođendan svog benda u Londonu
Rolling Stonesi su 2012. slavili 50. rođendan svog benda u Londonu
 ??  ?? Charlie prije 53 godine na svojim bubnjevima u bendu
Charlie prije 53 godine na svojim bubnjevima u bendu
 ??  ?? The Rolling Stonesi 1968. godine poziraju u Lonodnu
The Rolling Stonesi 1968. godine poziraju u Lonodnu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia