24sata

I DALJE VARAMO TURISTE I DJELUJEMO KAO DIVLJACI

- Piše: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ

Što sve mora imati turistička zemlja osim prirodnih ljepota? Odgovor nije neka mudrost – odlične smještajne kapacitete, bogatu i raznovrsnu ponudu (zabavnu, gastronoms­ku...), gostoljubi­vost, korektnost i odnos prema gostu koji uključuje poštovanje. Dalo bi se nabrojiti još toga, ali ovo su neke osnove. A uz njih ide i onaj opći dojam koji ostavljaju domaći stanovnici, mentalni sklop nacije, zbog kojeg će, ako je pozitivan, mnogi turisti zažmiriti na neke druge nedostatke. No kakvih smo se slika nagledali ovog ljeta? Ili još bolje, kakvu smo sliku pružili ljudima koji su došli u Hrvatsku? Žestoka tučnjava na štandovima u Rovinju, dva vlasnika brodica na Hvaru koji se šakama mlate za goste, splitski taksist koji pokušava vožnju od aerodroma do grada naplatiti 900 kuna i niz fotografij­a koje su kolale društvenim mrežama, poput one, primjerice, gdje su gosti unajmili apartman s perilicom rublja koja je zaključana lokotom.

Da je slučajno netko ne bi upalio i potrošio malo struje. Apsurdno, smiješno i tragično u isti mah.

A onda posljednji slučaj, u kojem su grešnici ispali strani turisti. Otočić Pločica, na kojem se iznajmljuj­e svjetionik, domaći ljudi koji su se došli okupati i ljutiti Talijani koji ne žele nikog na otoku i mašu papirom na kojem, tvrde, stoji da je sve privatno vlasništvo i da su unajmili otok. Naravno da su Talijani u javnosti momentalno ispali negativci, ali ostavimo otvorenu mogućnost (ne tvrdimo, samo promišljam­o) da je Talijanima netko prodao lažnu priču da će uz plaćanje najma svjetionik­a dobiti cijeli otočić na raspolagan­je. Bi li vas to začudilo? Zasigurno ne bi.

Kroz godine smo izmislili niz podmuklih načina na koje turiste možemo prevariti i na njima što bolje zaraditi na nepošten način, iako su oni ovamo došli pošteno i s povjerenje­m potrošiti svoj novac. I dalje je obala prepuna straćara i brzinski preuređeni­h garaža koje se za velik novac iznajmljuj­u kao apartmani. I dalje se prodaje priča o apartmanim­a s “privatnim plažama” iako takvo nešto u Hrvatskoj zakonski uopće ne postoji. I dalje turiste tjeramo s terasa ako su samo došli popiti piće, a ne i na obrok. Ove godine na našoj je strani bila i gomila sreće jer mnogi zbog trenutačni­h okolnosti nisu otišli u Grčku ili Španjolsku nego su umjesto tih zemalja odabrali Hrvatsku. No nastavimo li ostavljati dojam divljaka i prevaranat­a, sljedećih godina zasigurno nećemo biti takve sreće.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia