24sata

U BOLNICI SHVATE DA NIJE SALA

Liječnici: Oboljeli ne žele cjepivo i tek ako prežive respirator shvate ozbiljnost situacije

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

U subotu su na respirator­ima u Hrvatskoj bila 34 oboljela od COVID-19, jučer već njih deset više. Taj podatak najbolje govori da delta virus uzima maha i da bi zdravstven­i sustav uskoro opet mogao biti preoptereć­en.

Ako se bolnice opet napune, to znači da oboljeli od COVID-a neće moći dobivati skrb kakvu mogu dobiti kad su bolnički kapaciteti dostatni - da će se za druge bolesti opet odgađati pregledi i operacije pa će mnogi ostati na “dugom štapu” te da će, na kraju, mnogi zaraženi imati problema s post-COVIDom, jer su tijekom infekcije možda trebali kisik i bolničku skrb općenito, a nisu je mogli dobiti zbog punih kreveta. Oni se već ubrzano pune na

COVID odjelima od Zagreba do Splita. U Zaraznoj klinici “Fran Mihaljević” u Zagrebu je gotovo 50 pacijenata, u KBC-u Split je, najnovije su informacij­e, još jedna osoba u odnosu na ponedjelja­k završila na respirator­u, tako da sad mehaničku ventilacij­u treba 21 COVID pacijent. Od dr. Sande Stojanović Stipić, predstojni­ce Klinike za anesteziol­ogiju i intenzivno liječenje u Splitu, doznajemo kako su na respirator­u i mlađi i stariji pacijenti. Potvrđuje neslužbene informacij­e da su na respirator­u imali i mlađe osobe iz drugih država, no uspješno su ih, kaže, odvojili od respirator­a.

Na njima su sad samo pacijenti iz Hrvatske. Kako nam je ista doktorica rekla prije deset dana, ti najteži pacijenti, čim dođu k sebi nakon respirator­a, pitaju kad se mogu cijepiti, a jednako tako i njihove obitelji.

Tad su u Splitu imali 14 ljudi na respirator­u, sad već sedam više. Od ukupno 38, koliko ih je KBC Split zbrinjavao na respirator­u od početka srpnja, samo je dvoje bilo cijepljeni­h. Ravnatelji­ca Opće bolnice Pula, dr. sc. Irena Hrstić, kaže kako još nemaju puno pacijenata na respirator­u, ali očekuju pogoršanje situacije krajem tjedna. - Kad brojevi u državi ovako rastu, dva tjedna nakon toga imamo povećani broj pacijenata na respirator­ima. To će biti, dakle, krajem ovoga tjedna kaže dr. Hrstić.

Na pitanje što njima, pak, kažu najteži pacijenti, zašto se nisu cijepili, kaže kako im odgovore samo jedno: “Zato!”. Kad dobiju COVID, to pitanje, uostalom, prestane imati smisla, dodaje ravnatelji­ca pulske bolnice.

Kako kaže, 90 posto pacijenata hospitaliz­iranih kod njih zbog COVID-a nije cijepljeno.

- Dokle god Primorsko-goranska županija sama ima manji broj pacijenata na respirator­u, i mi im možemo slati svoje teže slučajeve. U ovom smo im zadnjem periodu poslali jednog pacijenta, nažalost preminuo je 8. kolovoza. Bila je riječ o 63-godišnjaku koji nije bio cijepljen - kaže dr. Hrstić.

- Sad još imamo jednu gospođu koja je u teškom stanju, 62 godine ima, vjerojatno će i ona morati za Rijeku, kao i još jedan pacijent rođen 1943., isto nije primio cjepivo - dodaje ravnatelji­ca.

Iz KBC-a Rijeka nam odgovaraju kako u ovom trenutku imaju 17 COVID pacijenata, od kojih su troje cijepljeni, a ostali nisu. Od troje cijepljeni­h, dvoje ima lakšu kliničku sliku, a treći je pacijent na respirator­u. Riječ je o 72-godišnjem muškarcu, a na respirator­u je još i jedan njegov vršnjak, koji nije cijepljen. Cjepivo nam ne daje stopostotn­u sigurnost, ali kao što potvrđuju i dosadašnji slučajevi, u većini štiti od najtežih simptoma i smrti. Mali broj cijepljeni­h, nažalost, neće razviti imunitet uopće, posebno kod teških bolesti i drugih zdravstven­ih stanja. Zato je nužan kolektivni imunitet kako bi i te, imunokompr­omitirane osobe bile zaštićene.

VELIKE RAZLIKE ZAGREBA I SPLITA

To je cilj svakog cjepiva, tako i onih koje primamo u djetinjstv­u - zaštititi i djecu koja iz određenih zdravstven­ih razloga cjepivo ne mogu primiti. U protekla 24 sata zabilježen­o je 470 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj jučer bio ukupno 2560. Među njima je 330 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respirator­u 44 pacijenta. Preminule su još tri osobe, a ukupan broj preminulih od veljače prošle godine, otkad imamo epidemiju, sad je 8306. Najviše aktivno zaraženih je trenutačno u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji, 778, na drugom je mjestu Zagreb, koji

9O%

Udio necijeplje­nih u bolnici u Puli, kaže ravnatelji­ca bolnice

broji 595 aktivnih slučajeva korona virusa. Prema podacima o procijeplj­enosti po županijama, koje vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, zaključno sa 17. kolovozom, u Zagrebu je potpuno cijepljeno, s dvije doze, bilo 44 posto stanovništ­va (ukupnog, ne samo odraslog), a u Splitsko-dalmatinsk­oj 32 posto. Barem jednu dozu cjepiva je u Zagrebu, također, primilo gotovo 48 posto ukupnog stanovništ­va, a u Splitsko-dalmatinsk­oj oko 35 posto. Oko 30 posto zaraženih u Splitsko-dalmatinsk­oj čine mlađi ljudi, u dobi od 19 do 39 godina, i u ponedjelja­k je u KBC-u Split bilo 67 hospitaliz­iranih. To je oko 17 pacijenata više nego što ih je na liječenju u Zaraznoj klinici na zagrebačko­m Mihaljevcu, dok je u KB-u Dubrava, zimus COVID bolnici, sad samo njih osam.

‘KRIV SAM I ZA NOVI ZELAND?’

Nitko nije na respirator­u i riječ je o ljudima s COVID-om čije druge teške komorbidit­ete “Fran Mihaljević” ne može liječiti, zato su u Dubravi.

470

novih slučaja zaraze unatrag 24 sata, još troje preminulih

Sinjski gradonačel­nik Miro Bulj, koji je ljude pozivao da dođu na Alku, kaže kako odbija bilo kakvu povezanost te manifestac­ije s porastom oboljelih u županiji.

- Žao mi je svakoga tko je u bolnici i na respirator­u, ali se ne može nas za to kriviti. Vlada se hvali turistički­m rezultatim­a, imamo milijun i pol turista, u jadranskim gradovima turist hoda po turistu, na plažama se stišću jedni pored drugih, a Alka će biti kriva za ovo?! uzvraća Bulj.

- Onda najbolje da ja budem kriv i za, recimo, porast zaraženih na Novom Zelandu, je l’ tako? - dodaje.

Na Alku nije mogao nitko bez COVID potvrde, pri čemu je, smatra sinjski gradonačel­nik, za druge sigurniji bio svatko tko je testiran, od cijepljeni­h. Kažemo mu kako i testirani ujutro mogu biti negativni, a navečer pozitivni, i da je puno manja vjerojatno­st da će cijepljeni prenijeti zarazu. Kako god, ostaje pitanje zašto Pelješac ili Hvar može, a Sinj ne - zaključuje Miro Bulj.

17

COVID pacijenata u Rijeci, samo je troje cijepljeni­h

 ??  ?? Zašto se niste cijepili? Zato!, odgovaraju najteži bolesnici
Zašto se niste cijepili? Zato!, odgovaraju najteži bolesnici
 ??  ??
 ??  ?? U Sinju je zbog Alke i Velike Gospe došlo do porasta broja zaraženih
U Sinju je zbog Alke i Velike Gospe došlo do porasta broja zaraženih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia