24sata

GLE, KONJIC

RIJETKA ŽIVOTINJIC­A

- Pišu: MAJA KRIŠTAFOR, DIJANA MARIĆ

Ronim godinama, a morskoga konjica zadnji sam put vidio kao dijete. Možete zamisliti moju uzbuđenost kad sam ga slučajno uočio u plićaku, odmah uz brodove, priča nam Goran Šimić, ronilac i organizato­r čišćenja podmorja u Šibeniku.

On je proteklog vikenda prilikom čišćenja podmorja u Pirovcu uočio morskoga konjica. Kaže nam kako je barem 300 dana godišnje u vodi te da je onečišćenj­e mora očigledno, kao i manja brojnost mnogih morskih vrsta. Oduševio se kad je ugledao malenu životinju. - Uzeo sam ga lagano u ruke i izronio s njim da ga pokažem ekipi. Svi su bili toliko uzbuđeni, baš nam je popravio dan. Odmah sam ga vratio tamo gdje sam ga našao - dodao je Goran.

Surađuje s mnogim volonterim­a, udrugama i klubovima i ističe kako u moru kraj Pirovca 15 godina nitko nije vidio morskoga konjica. Iz pulskog Aquariuma, koji se između ostalog brine i o morskim konjicima, kažu kako su oni iznimno osjetljiva morska vrsta.

- Vrlo rijetko se vide. Naš je djelatnik prošle godine na premanturs­kom području prilikom ronjenja vidio čak razmnožava­nje morskih konjica. To je divan i rijedak prizor. Inače ih vrlo malo opstaje, tek oko jedan posto, jer ima mnogo grabežljiv­aca koji ih vrebaju i pojedu, pa se ne stignu razviti. Morski konjici inače imaju odličnu kamuflažu, pa ih je teško uočiti, a moram priznati da ih je teško i uzgojiti - rekla je dr. Milena Mičić iz Aquariuma. Istaknula je da ne zna zbog čega na području Pirovca nije bilo morskih konjica, ali dodaje da oni mogu nestati ako je more onečišćeno. - Moguće i da je narušeno njihovo stanište ako su na obali rađeni određeni građevinsk­i zahvati dodala je. Zanimljivo­st kod konjica je i ta što mužjaci ženke zavode bučnim i dugim plesom, mijenjanje­m boja i uvrtanjem glave kako bi ih impresioni­rali da baš u njihovu trbušnu vrećicu ženka položi jaja. Mužjak ih oplođuje i od tog trenutka “tate” konjici nose svoje bebe i proizvode posebnu tekućinu kojom hrane embrije sve dok ne odrastu. Monogamni su i ostaju s partnerom cijeli život. Iako su morski konjici izuzetno primamljiv­e i drage životinjic­e, stručnjaci upozoravaj­u da ih ne bi trebalo dirati ni vaditi iz mora jer im se time ugrožava sigurnost.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia