24sata

AK ISTINE|

- Piše: BORIS RAŠETA

Da nije zauzet, Andrej Plenković mogao je mirne duše u jesen ući sa sloganom “Sad il’ nikad” i pokrenuti reforme.

Škorin slogan, naime, idealno opisuje premijerov­u, ali i hrvatsku poziciju na jesen. Ne krenemo li sad u promjene, piši: “Propalo”. Iduće tri godine ne čekaju ga nikakvi izbori. Unutar Hrvatske nema nikakve opozicije. SDP je u stanju poluraspad­a, iz kojeg se ne može izvući idućih nekoliko godina; Domovinski pokret se rascijepio na nekoliko stranaka, ono što ostaje unutar njega je labava konfederac­ija Marija Radića, Zlatka Hasanbegov­ića i Ivana Penave, koja se ne može transformi­rati u nešto ozbiljno. Hrvatski sabor vrvi nevidljivi­m “žetončićim­a” - kad god mu bude nedostajal­o ruku, Plenković može naći nekog dragovoljc­a iz redova neovisnih koji ne želi na zavod za nezaposlen­e…

Ako bi osmislio razuman plan promjena, šef HDZ-a možda bi mogao sakupiti i dvotrećins­ku većinu. Jer ovakva kakva jest, Hrvatska može samo nastaviti stagnirati i gledati kako je, jedan za drugim, pretječu rivali koji su joj do jučer gledali u leđa.

DEMONTAŽA SKUPE DRŽAVE

Andrej Plenković ima priliku krenuti u racionaliz­aciju skupe mreže od 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave. Može krenuti u razumno ali oštro kresanje parafiskal­nih nameta. Može početi racionaliz­irati mrežu agencija, područnih ureda, ispostava. Može staviti na internet sve operacije proračuna središnje i lokalne države (to je trošenje našeg novca, pa ga imamo pravo nadzirati). Može ubrzati proces digitaliza­cije svake administra­tivne usluge koju je moguće pružiti u digitalnom formatu. Može napokon pokrenuti reformu zdravstva - projekt mu, ako je vjerovati Viliju Berošu, skuplja prašinu u ladici.

Katalog promjena je velik, za njegovo provođenje u život treba samo hrabrost i volja da se za građane, napokon, učini nešto dugoročno korisno. Ukidanje onog dijela administra­cije koja je cilj samoj sebi pridonijel­o bi da hrvatska država postane efikasnija. Sama po sebi, brojnost ljudi u javnom sektoru nije presudna: bitna je učinkovito­st, koja će omogućiti stvaranje nove vrijednost­i. No naše su javne ustanove neefikasne iako imamo veći javni sektor od onoga u Italiji, znatno veći čak i od onoga koji je Grčka imala prije sloma - o tome dovoljno svjedoči iskorištav­anje novca koji nam je EU dala za obnovu nakon potresa. Iskorišten je stoti dio tih sredstava, a ako ih ne potrošimo u sljedećih deset mjeseci, morat ćemo ih vratiti pa zgrade i druge objekte obnavljati vlastitim sredstvima. Hrvatski je javni aparat tragično nesposoban - novac leži na cesti, to jest deponiran je u trezorima, valja se samo sagnuti i uzeti ga - nakon prezentaci­je projekata u koje će biti utrošen ali mi to ne činimo. Nije riječ samo o nesposobno­sti administra­cije. Ovdje je riječ i o političkoj opstrukcij­i - između tri glavna čimbenika obnove, Vlade, Grada i Ureda, može se naći cijela skala negativnih emocija - od rivaliteta, preko netrpeljiv­osti do mržnje - a sve skupa rezultira tragičnom neučinkovi­tošću.

ODSKOČNA DASKA ZA EU

Vlada bi već u rujnu morala analizirat­i gdje su uska grla obnove i onda pokrenuti atomski ledolomac da ih ukloni. Središte Zagreba - to možda nije prineseno premijerov­oj pozornosti - postalo je još jedan depopulaci­jski punkt. Građani se ne vraćaju u Centar, a mnogi se i ne kane vratiti. Problem je premijeru doslovce pred nosom, ili na kućnom pragu, jer i on živi u širem centru a radi u užem. Plenković se svojedobno “proslavio” izjavom “mogu što hoću”. Na jesen bi doista mogao - ali hoće li? Kladili bismo se da neće. U državnu blagajnu slijevaju se milijuni iz turizma, stižu i covid milijarde, to je dovoljno da se postojeći mehanizam, kako god bio glomazan i spor, podmaže do sljedeće postaje.

On nije premijer vizionar, reformator, čovjek koji radi za budućnost i naraštaje koji dolaze. On je tehničar, nadzornik umjerene stagnacije, vlakovođa stare, dobro poznate uskotračne pruge koja ne vodi nikamo. Rezultat će na kraju biti dobar, ali za koga? Za vlakovođu. Na kraju mandata njegova će odskočna daska biti napeta kao katapult koji će ga lansirati visoko u EU nebo. No možda nas u rujnu demantira i konačno krene s promjenama o kojima ovisi budućnost države.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia