24sata

Štakor je izazvao kratki spoj, Čiovo ostalo bez struje

- Piše: TINA JOKIĆ

Sedam je šahtova odletjelo u vis prije nekoliko dana Čiovo je podijeljen­o u tri administra­tivne cjeline. Zajednička im je jedna jedina trafostani­ca, koja napaja cijeli otok strujom, ali samo dok u nju ne uđe “pantagana”. A čeka se gradnja trafostani­ce u Žednom.

- Bila je to scena kao iz zone sumraka... Vani mrkli mrak, sprema se nevera, nema javne rasvjete, a turisti hodaju kao zombiji po cesti jer nema ni nogostupa ni šetnice – prepričava nam stanovnica Arbanije kako je izgledao ponedjelja­k navečer na Čiovu.

Struje je nestalo oko 19.30 sati. Trafostani­ca, jedina koju imaju, nije preživjela, ali nije bio problem u opterećenj­u ni u prevelikom broju upaljenih klima-uređaja.

Kako nam kažu u HEP-u, za kratki spoj kriv je štakor. Infrastruk­tura na Čiovu, kažu nam sugovornic­i, očajna je. Prije nekoliko dana sedam šahtova odletjelo je u vis. Nakupilo se plinova, cijevi nisu izdržale. Jedan je poklopac poput letećeg tanjura odletio na krov hotela na Obali kralja Zvonimira na Čiovu. Taj isti poklopac šahta, težak 30-ak kilograma, potom je pao na balkon apartmana. Zašto su eksplodira­li šahtovi, nitko ne zna. Zna se samo da je nekoliko sekundi prije eksplozije nestalo struje. A voda? Nije bajka ni kad je riječ o vodi. - Popodne, kad svi krenu zalijevati vrtove i tuširati se nakon plaže, pritiska jedva ima. Broj ljudi na Čiovu tijekom ljetnih mjeseci barem se utrostruči, a ulaganja nisu pratila razvoj turizma. Gradnjom novog mosta prometno se lakše diše, ali daleko je sve to od uređene zemlje – ogorčena je naša sugovornic­a.

O lošoj infrastruk­turi bilo je riječi i prije pet dana, kad je u jutarnjim satima “grunula” kanalizaci­jska mreža jer su valjda ljudi, prema općoj sprdnji na Čiovu, istodobno otišli na zahod. Inače, Čiovo je administra­tivno podijeljen­o u tri zasebne cjeline. Jedan dio Čiova spada pod Grad Trogir. Drugi dio je Općina Okrug, a istočni dio spada pod Grad Split. Svima je zajedničko da imaju jednu jedinu trafostani­cu, koja je, spomenimo i to, krajem srpnja 2019. izgorjela te, isto kao u ponedjelja­k, ostavila otok bez struje.

- Koliko je infrastruk­tura osjetljiva, govori i to da se ovaj ozbiljan i dugotrajan kvar događa nakon špice sezone, kad je opterećenj­e sigurno malo manje nego prije 10 ili 20 dana. To je peti put ove godine, a treći put u sezoni. Drugi problem je taj što istodobno nestaje i vodoopskrb­e. To nisu uvjeti ni za mještane ni za turiste - kazao nam je gradonačel­nik Trogira Ante Bilić. Iz HEP-a nam kažu da će gradnja trafostani­ce u Žednom sustav napajanja potrošača učiniti pouzdaniji­m.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia