24sata

VLADA NE ŽURI POMOĆI VANĐELIĆU, OBNOVE ĆE SE ZAGREB NAČEKATI

- Ako prođe, prođe Piše: BORIS RAŠETA

Kolege s portala Telegram.hr istražili su koliko su novca pojedini subjekti zatražili ili povukli iz sredstava koje je Hrvatskoj, nakon zagrebačko­g potresa, odobrila Europska komisija.

Nalazi predstavlj­aju klasičan hrvatski film strave i užasa. Naša je zemlja iz Fonda solidarnos­ti dobila 683 milijuna eura, odnosno, 5,1 milijardu kuna. Najviše novca poteglo je Ministarst­vo kulture. Od 870 milijuna kuna, na koje imaju pravo, isplaćeno je milijun i pol. “Trenutačno je ugovoreno i isplaćeno 0 kuna (0%)”, rekli su u Fondu za obnovu. Imaju uvjerljivu ispriku. (Vanđelićev) Fond poslao je dokumentac­iju (Horvatovu) ministarst­vu, ali od tuda “ni pisma ni razglednic­e”. To su loše vijesti. Ali ima i gorih. Ako novac ne bude potrošen u roku od 18 mjeseci, morat ćemo ga vratiti. Ostaje, dakle, 10 mjeseci, ako ne bude čuda u vidu produljenj­a rokova.

Kako je, i zašto, sve to moguće? U prvom redu, Vlada je indolentna. Ocijenili su da će obnova Zagreba trajati dvadesetak godina, a tad - hvala na pitanju - ni jedan član kabineta neće morati na izbore. Drugo, umjesto stvaranja tima koji će predložiti izmjene ili suspenzije zakona i propisa koji koče obnovu (nije baš svaka zaštićena zgrada u Zagrebu Versailles), svi su postojeći propisi o zaštiti baštine ostali na snazi kao da je stanje najredovni­je. Bi li tako bilo i da je potres bio razorniji? Kad je Horvatinči­ć rušio kuću Vladimira Vidrića, prepreke su brzo otklonjene. Treće, premijer i ministar gospodarst­va ne podnose šefa Fonda za obnovu, Vanđelića, a ne žuri im se ni pomagati aktualnu gradsku vlast. Zato će se Zagreb načekati obnove, a o Baniji da i ne govorimo.

VLADI OSTAJE 10 MJESECI DA POTROŠI NOVAC ZA OBNOVU OD EU, INAČE ĆE GA MORATI VRATITI

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia