24sata

VOĐE TALIBANA: SKRIVAJU SE IZA MLADIH KADROVA

-

HIBATULLAH AKHUNDZADA

Vrhovni vođa talibana, skriva se

Vrhovni je politički, vojni i vjerski vođa talibana. Na tom je položaju od 2016. Vjeruje se da ima oko 60 godina, a ne zna se gdje se nalazi. Borio se protiv sovjetske vojske 80-ih, a kasnije je postao i čelnik šerijatski­h sudova. Neće biti u Vladi.

ABDUL GHANI BARADAR

Budući predsjedni­k Afganistan­a

Politički je zamjenik vrhovnog vođe i osnivač talibana. Najviše se pojavljuje u javnosti, a prošle godine potpisao je sporazum sa SAD-om. Nakon osvajanja Kabula ubrzo je stigao u Afganistan, gdje trenutačno rukovodi organizaci­jom države.

KHALIL UR-RAHMAN HAQQANI

Desna ruka vrhovnom vođi

Trenutno je angažiran na sigurnosti Kabula. On je dio mreže Haqqani, koja se smatra jednom od najbrutaln­ijih grupa koja se veže uz talibane. SAD ga smatra teroristom.

ZABIHULLAH MUJAHID

Vodi talibansku komunikaci­ju

Šarmantan je, zna dobro komunicira­ti s novinarima, a za teška ubojstva zna iskoristit­i prave riječi. U kontaktu je sa svjetskim medijima te se izvrsno koristi engleskim.

ABDUL QAHAR BALKHI

Zadužen za kulturu države

Čelnik je talibanske Komisije za kulturu. Jedan od istureniji­h lica, ima oko 30 godina, vrlo je obrazovan te se izvrsno služi britanskim, australski­m i američkim engleskim.

SIRAJUDDIN HAQQANI

Zapovjedni­k talibanske armije

Također je zamjenik vrhovnog vođe, izrazito surov i brutalan. Zadužen je za vojsku i vojne strategije. Vođa je mreže Haqqani. Naredio ubojstvo hrvatskog vojnika Josipa Briškog.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia