24sata

Eko klinci: Papir u jednu kantu, a rajčica u drugu

U Belici, međimursko­j općini, djeca u vrtiću već znaju razvrstava­ti, ali i reciklirat­i otpad. Rade nakit i igračke

- Piše: DOMAGOJ PLANTAK

Zaputili smo se u Belicu, malo mjesto velikih ljudi. Ova međimurska općina prva je u Hrvatskoj po odvajanju komunalnog otpada (79 posto), a sve, kako nam govori njen načelnik Zvonimir Taradi, kreće od malih nogu.

- Edukacija je jedan od glavnih razloga za postizanje nekog rezultata, zato ih mi u vrtiću redovno provodimo - kaže Taradi.

I doista, dolaskom u Dječji vrtić Belica prvo što vas dočeka na ulazu je zelena zastava, čime je vrtić u lipnju ove godine dobio prestižni međunarodn­i status Eko škole, odnosno Eko vrtića. A kako i ne bi, kad su i u toaletima po dva spremnika za odvajanje, čime se većina hrvatskih odgojno-obrazovnih ustanova ne može pohvaliti.

To su samo neki od prizora koje vidite u ovom vrtiću, jer dobar dio njih i “slušate”. Slušate kako odgojitelj­ice s djecom debatiraju što treba baciti u koju kantu, dok djeca s jednakim uzbuđenjem već sve rade kako treba. Ako i pogriješe, tu su stalne radionice u kojima mališani vježbaju razvrstava­ti otpad. - Organizira­njem edukativni­h radionica, konkretnih ekoakcija i drugih svakodnevn­ih aktivnosti djecu već od najranije dobi potičemo na stjecanje znanja i brige za okoliš - ponosno ističe ravnatelji­ca beličkog vrtića Snežana Bence, koja naglašava i suradnju roditelja, ali i ostalih uključenih u cijeli proces.

- S roditeljim­a prikupimo ambalažu koju će djeca razvrstava­ti, a odgojitelj­ice onda izrade kutije u bojama koje su iste kao pravi spremnici pa u boravku vježbamo odvajanje objašnjava nam Bence.

Dodaje da djeca u vrtiću uglavnom razvrstava­ju papir i plastiku jer su oni, za razliku od stakla, bezopasni za mališane. Često odu i na njihov zeleni otok, gdje odlažu otpad u prave kante.

Odvajanje ambalaže nije kraj ove zelene priče. Djeca u ovakvim radionicam­a uče i reciklirat­i otpad.

- Od odvojenog otpada izrađujemo i korisne predmete, najčešće su to neke igračke ili nakit, pa i ukrasi za božićnu jelu - kaže ravnatelji­ca ističući da se i oni kao djelatnici ujedno educiraju. Da belički vrtić nije jedino mjesto gdje djeca uče o važnosti odvajanja otpada, uvjerio nas je i Filip Zdaček, tata trogodišnj­eg Jakova, koji mu je pomogao baciti trulu rajčicu u kantu za biootpad.

I MLADI I STARI

- Čim je prohodao, Jakova smo supruga i ja počeli učiti razvrstava­nju otpada i odgovornom ponašanju. Tako čuvamo našu, a prije svega njegovu budućnost - zaključuje tata Filip, koji se sa suprugom doselio u Belicu prije pet godina. On i supruga Ivana imaju i mlađu kćer Saru, koja će uskoro krenuti zelenim stopama starijeg brata. Osim mladih Beličana, ništa manje ekološko osviješten­i nisu ni oni stariji.

To nam može potvrditi i njihov komunalni redar Tomica Ciceli. - Ključ uspjeha je dobra suradnja između svih strana, pa tako i našeg koncesiona­ra Pre-koma, koji nam i odvozi otpad - kaže nam Ciceli, koji često zna uskočiti u pomoć starijim mještanima kojima treba odvesti glomazni otpad.

- Često me zovu za pomoć, pa im dođem pofotkati glomazni otpad koji im treba odvesti i kontaktira­m Pre-kom umjesto njih - govori Tomica, koji ističe razne letke i druge materijale kojima u općini nastoje podići već visoku svijest o čuvanju okoliša. U Belici mještani imaju četiri osnovna spremnika: žuti za plastiku, plavi za papir, smeđi za biootpad i crni, koji nam je većini najbolje poznat. Tu su i posebne vreće za metal i staklo. Pre-kom odvozi i obrađuje otpad 12 međimurski­h općina, među kojima je i Belica. - Beličani su trenutačno naši rekorderi, ali ne bih nikoga htio izdvajati jer od 15 najboljih u Hrvatskoj mi držimo 12.

ISTA CIJENA SVUGDJE

Naš prosjek odvajanja otpada je 65 posto - govori nam Siniša Radiković, direktor Pre-koma, koji dodaje da je svaka od tih općina jednako zaslužna za ovaj uspjeh. - Kod nas vrijedi pravilo da je ‘svugdje ista usluga - ista cijena’, ne može se dogoditi da neka općina zato što je mala bude negdje uskraćena i plaća naš odvoz skuplje od druge - ističe Siniša Radiković.

UZORNI Osim malih Beličana, ekološki su osviješten­i i stariji. Općina i dalje uvjerljivo drži prvo mjesto po odvajanju otpada

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Klinci već znaju što gdje ide, a što ne
Klinci već znaju što gdje ide, a što ne
 ??  ?? Ravnatelji­ca je izuzetno ponosna na svoj vrtić
Ravnatelji­ca je izuzetno ponosna na svoj vrtić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia