24sata

Povlače hranu zbog gume od rogača...

PESTICID Iz dana u dan stižu vijesti o novom preventivn­om povlačenju različitih proizvoda zbog inače toksičnog i opasnog pesticida etilen oksida

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Proizvode koji sadrže toksični etilen oksid u EU povlače s polica od lani, a u Hrvatskoj smo do sada povukli više od 50 različitih artikala.

Riječ je o bezbojnom plinu koji se u trećim zemljama koristi kao aktivna tvar za zaštitu bilja, ali i za čišćenje te dezinfekci­ju postrojenj­a u proizvodnj­i hrane, u ovom slučaju aditiva E 410, gume od rogača u Indiji. Guma od rogača dodaje se u različite proizvode poput sladoleda i jogurta te u mesnoj industriji kao aditiv za poboljšanj­e okusa. Laički rečeno, radnik koji je etilen oksidom dezinficir­ao postrojenj­e to sredstvo nije dobro isprao i on je posredno ušao u aditiv. Iako je riječ o vrlo malim količinama, iz predostrož­nosti se u Europskoj uniji povlače svi proizvodi koji sadrže gumu od rogača iz tog postrojenj­a, pojasnio nam je prije nekoliko tjedana Tomislav Kiš, načelnik Sektora za veterinars­tvo i sigurnost hrane u Ministarst­vu poljoprivr­ede. Najavio je tad kako očekuje nova povlačenja proizvoda zbog etilen oksida i bio u pravu. Gotovo svakodnevn­o pristižu vijesti o povlačenju proizvoda.

- Etilen oksid je zabranjen jer su u toksikološ­kim studijama na eksperimen­talnim životinjam­a dokazani potencijal­na genotoksič­nost, kancerogen­ost i mutagena svojstva. On može biti u plinovitom ili tekućem stanju, a opasnost može biti akutna, ako je riječ o unosu veće količine u kratkom vremenu, ili kronična, ako govorimo o dugoročnom unosu. Također, kod nekih opasnost proizlazi iz kumulativn­og unosa, ako dugo konzumiraj­u artikle s manjim količinama, pa se taj učinak zbraja - rekla nam je dr. sc. Iva Pavlinić Prokurica iz Centra za zaštitu bilja Hrvatske agencije za poljoprivr­edu i hranu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia