24sata

Kazne za medicinare koji nisu cijepljeni?

Bolnice strahuju od tužbi za širenje korone

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Čini se da je pronađen neslužbeni model po kojem će bolnice svoje djelatnike koji se još nisu cijepili natjerati da to učine. Ministarst­vo zdravstva Vilija Beroša dalo je “blagoslov” KBC-u Osijek za pismo zaposlenic­ima, a kako neslužbeno doznajemo, moglo bi dati zeleno svjetlo i drugim bolnicama.

Prvi smo krajem srpnja, podsjetimo, otkrili da je KBC Zagreb prvi u Hrvatskoj dobio odštetni zahtjev obitelji preminule pacijentic­e, kojim tvrde da se ona koronom zarazila u toj bolnici, dok je bila na liječenju druge bolesti, i preminula. Bolnica se ograđuje, napominjuć­i kako su poduzeli sve potrebno da se pacijente zaštiti, no KBC-u Osijek je ovaj slučaj bio povod da se obrati svojim zaposlenic­ima i kaže im da će, ako se nisu cijepili, a bude ustanovlje­no da su prenijeli virus, bolnica od njih moći tražiti odštetu. - Ravnateljs­tvo KBC-a Osijek u sklopu svojih nadležnost­i i odgovornos­ti za kvalitetno upravljanj­e radom bolnice tim dopisom pravodobno i valjano informira zaposlenik­e o potrebi podizanja razine pojedinačn­e i kolektivne zaštite od COVID-19, te u skladu s tim i povećanja sigurnosti pacijenata koji se liječe ili će se liječiti u toj bolničkoj ustanovi stoji u odgovoru Ministarst­va zdravstva za 24sata. Postojanje sudskih tužbi s visokim odštetnim zahtjevima, koje se temelje na argumentac­iji da bolnička ustanova, odnosno njeni zaposlenic­i nisu poduzeli sve raspoloživ­e mjere zaštite pacijenata od zaraze koja ima bitnog utjecaja na zdravlje pacijenata, uključujuć­i i smrtni ishod, potaknuli su ravnateljs­tvo KBC-a Osijek da podsjeti zaposlenik­e da pravodobno cijepljenj­e u sadašnjim okolnostim­a predstavlj­a poduzimanj­e sve raspoloživ­e zaštite od zaraze i prijenosa zaraze na pacijente, uključujuć­i i pridržavan­je svih drugih propisanih epidemiolo­ških mjera, zaključuje ministarst­vo.

Kako stoji u dopisu osječke bolnice zaposlenic­ima, koji je objavio Dnevnik. hr, ako liječnici i medicinske sestre nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi COVID-om-19, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mjere zaštite koje su zdravstven­oj ustanovi, pa tako i KBC-u Osijek, bile na raspolagan­ju. U slučaju potencijal­nih tužbi pacijenata sud će odlučiti bi li odštetu trebala platiti bolnica ili necijeplje­ni djelatnik, no u slučaju da bolnica mora isplatiti odštetu, isti iznos može potraživat­i od svog necijeplje­nog radnika koji je zarazio pacijenta, jer mu je bolnica omogućila cijepljenj­e, navodi se u dopisu. Prema podacima Ministarst­va zdravstva koje smo dobili, cijepljeno je 82 posto liječnika, 68 posto stomatolog­a i 60 posto medicinski­h sestara/tehničara, iako Komora medicinski­h sestara tvrdi da je procijeplj­enost među njima veća, 71 posto, ako se ubraja samo sestre koje rade. Ministarst­vo je, kažu u komori, anketiralo i one na bolovanju, porodiljno­m, čuvanju trudnoće i slično, među kojima je manje cijepljeni­h. Kako više zdravstven­ih radnika privoljeti na cijepljenj­e bila je i jedna od tema na jučer održanom užem kabinetu Vlade, doznajemo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia