24sata

LJETUJU U GARAŽI ZA 70 EURA

Split: Garaža je pretvorena u apartman od 20 m2 i uredno se iznajmljuj­e

- Piše: TINA JOKIĆ

Od turističke sezone može se zaraditi pristojan novac, a to očito znaju i vlasnici, odnosno korisnici, garaža u Požeškoj ulici u Splitu, gdje je postala gotovo uobičajena slika da jedna od garaža u nizu postane apartman.

Cijena je prilično visoka, na vrhuncu sezone noćenje je i do 70 eura. Apartmani od 20-ak četvornih metara su sređeni, a imaju čak i malu terasu ispred vrata. Imaju i jednu manu – to je i dalje garaža. Ispred nje je parkirališ­te, a okružuju je stambene zgrade. Iznajmljuj­u ih na raznim platformam­a, a turist koji unajmljuje takav smještaj zapravo uopće nije svjestan kamo dolazi. Širih slika okoliša baš i nema jer i nisu privlačne. Gosti samo vide krasno uređen unutarnji prostor. Među “garažnim” iznajmljiv­ačima istaknuo se prostor na samom kraju Požeške ulice, a tko je najmodavac, nije moguće doznati. Naime, prema katastru, na česticu 6331/83 upisan je Grad

Split, prostor se i dalje vodi kao garaža a ne stambena jedinica. Iznad ulaznih vrata stoji pločica o dobivenoj kategoriza­ciji, na kojoj stoji da je riječ o studio apartmanu s dvije zvjezdice.

MOGUĆA I TRAJNA DOZVOLA

Je li proces prenamjene u tijeku i kako je izdana dozvola za iznajmljiv­anje, pokušali smo doznati u Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinsk­e županije. - Sukladno zakonima, iznajmljiv­aču se može izdati privremeno rješenje kojim se odobrava pružanje ugostitelj­skih usluga u domaćinstv­u, ako je za objekt podnesen zahtjev za pokretanje postupka ozakonjenj­a nadležnom upravnom tijelu za izdavanje rješenja o izvedenom stanju – navode nam iz nadležnog odjela.

U prijevodu, nadležni ured za graditeljs­tvo prvo mora odrediti prenamjenu prostora, a nakon što vlasnik dobije pozitivno mišljenje, može dobiti i trajnu dozvolu za turizam. Joško Stella, direktor Turističke zajednice

Splitsko-dalmatinsk­e županije, smatra kako bi uvjete za kategoriza­ciju smještaja trebalo revidirati.

ŽELE UNOVČITI PROSTOR

- Nije baš uobičajena pojava garažu prenamijen­iti u apartman, mislim da je to izigravanj­e zakona. Mogu razumjeti da ljudi žele unovčiti svoj prostor. Oni će sigurno napuniti apartman u srcu sezone, ali takve se stvari ipak ne bi smjele događati jer ne šaljemo dobru sliku u turizmu. Ne smatram da trebamo nuditi samo smještaj od pet zvjezdica, ponuda treba biti raznolika, ali uslugu moramo dizati na viši nivo. Nije samo cilj apartmaniz­acija obale, trebamo privući kvalitetne goste u kvalitetne objekte za kvalitetan novac – kaže nam Joško Stella. Dodajmo još da, iako u katastru stoji kako je vlasnik garaže, odnosno apartmana, Grad Split, iz Službe za upravljanj­e gradskom imovinom navode kako na predmetnoj katastarsk­oj čestici “Grad Split u svom vlasništvu nema garažu, kao ni poslovni prostor ili sklonište”.

 ??  ??
 ??  ?? Apartman od 20 kvadrata ima i lijepo sređenu malu terasu
Apartman od 20 kvadrata ima i lijepo sređenu malu terasu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia