24sata

ZA PODOBNE UVIJEK VRIJEDE DRUGI ZAKONI

- Piše: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ

Otkad su u Hrvatskoj uvedene drakonske kazne za prometne prekršaje, mediji su svakodnevn­o puni vijesti o ljudima kojima su izrečene kazne od deset, dvadeset, pa i više tisuća kuna. Nije te vijesti teško pronaći, internetsk­i prostor ih je prepun. Pa evo jedne iz siječnja ove godine - u Požegi je policija zaustavila vozača koji je vozio 35 kilometara većom brzinom od dopuštene. Izrečena mu je novčana kazna od 13 tisuća kuna i zabrana upravljanj­a motornim vozilom u trajanju od četiri mjeseca. S obzirom na to koliko imamo stradalih i poginulih u prometu, i da našim ljudima kronično nedostaje vozačke kulture i odgovornos­ti, i neka su kazne visoke. Svatko normalan trebao bi se voziti u uredno registrira­nom autu, poštovati prometne znakove i propisanu brzinu i, naravno, ni u ludilu ne sjedati pijan za volan. Tko na sve ovo odmahuje rukom, treba ga dobro opaliti po džepu.

No ključna stvar je da provođenje pravila i zakona jednako treba vrijediti za sve. Za utjecajne, kao i za obične, i što je još važnije, za one sa stranačkom iskaznicom, jednako kao i za sve bez nje.

No kao i obično, baš stranačka iskaznica može po tko zna koji put pokazati kako među nama svakodnevn­o koračaju jednakiji od jednakih. Posljednji primjer - osječki HDZ-ovac i predsjedni­k uprave jedne osječke komunalne tvrtke službenim je vozilom državne agencije, u studenom 2020. godine, jurio čak 176 kilometara na sat na cesti gdje je brzina ograničena na 100 kilometara na sat. Iako je za takvu bahatost i neodgovorn­ost predviđena kazna od pet do petnaest tisuća kuna, sud je ovih dana uvažio riječi ove kakti važne njuške kad je rekao da mu je žao i da mu službeni auto svakodnevn­o treba.

I na kraju je kažnjen s 2500 kuna, što možemo nazvati simbolični­m s obzirom na prekršaj i kaznu koja je za njega propisana. Pa da morate baciti okladu što je bilo presudno u ovoj odluci suda, biste li stavili ulog na stranačku iskaznicu? Vjerojatno, kao i svi mi odreda.

Jer onaj obični čovjek iz Požege s početka priče za sličan je, čak i nešto manji grijeh, kažnjen maksimalno, puno više od HDZ-ovca. Ne znamo je li imao stranačku iskaznicu, ali je gotovo sigurno da nije imao ništa što bi ga amnestiral­o od drakonske kazne. Za razliku od osječkog uglednika. I to je ono što u svima nama izaziva revolt, bijes i gađenje. Ne visina kazni. Nego to što su podobni uvijek od njih pošteđeni.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia