24sata

‘Lucy je pobjegla dadilji, ali sad se vratila svojoj kući’

PITONKA IZ DUBRAVE Javio se vlasnik odbjegle zmije koju su našli u dvorištu kuće u Zagrebu. Kaže kako je iz medija doznao da je pobjegla

- Piše: MAJA KRIŠTAFOR

O njoj se brinem već devet godina i nikad se nismo našli u sličnoj situaciji. Prije tri mjeseca zbog posla sam otputovao u Njemačku, a pitonki Lucy pronašao sam ‘tetu čuvalicu’.

Objasnio je to Ivan, vlasnik odbjegle zmije koju su prije nekoliko dana našli u dvorištu obiteljske kuće u Dubravi. Podsjetimo, nju je u dvorištu našla Biljana Kezerić kad se vraćala s aerobika.

- Sjedila sam s prijatelji­com i razgovaral­a. U polumraku sam vidjela da nešto svjetluca. Onda se krenulo micati - rekla nam je tad Biljana, koja je odmah pozvala Centar 112. Zmiju su zbrinuli u azilu u Dumovcu,

a sad se vraća kući. - Vjerovao sam da će se ‘teta čuvalica’ dobro brinuti o Lucy. Zaprepasti­lo me kad sam fotografij­u ugledao u medijima. Bio sam tužan i ljutit. Kad sam je nazvao, rekla mi je da je zmija nestala iz vidokruga i kako su je tri dana tražili vjerujući da se sakrila negdje u kući - rekao je vlasnik Ivan. Dodaje kako je postalo jasno da je zmija odgmizala na otvoreno tek kad je objavljeno da su je našli u Trnavi.

- Kako nisam mogao doputovati u Zagreb, zamolio sam članove obitelji da preuzmu Lucy i o njoj se nastave brinuti do mojeg dolaska. Jedva čekam vratiti se kući i vidjeti svoju Lucy uživo - istaknuo je vlasnik pitonke. Ravnatelj Zoološkog vrta

Zagreb, Damir Skok, još je prije rekao kako se na zmiji vidjelo da se o njoj netko dugo i dobro brinuo i da nije bila dugo na otvorenom. Zahvalio je medijima koji su pomogli u pronalasku vlasnika te pozvao građane da budu odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca.

- Ma koliko neki gmazovi katkad izgledali sporo i tromo, dovoljno je samo okrenuti glavu i oni mogu nestati. Važno je i terarije držati zatvorene jer neki vlasnici podcijene sposobnost zmija da se provuku kroz sitne otvore. Terenska ekipa na zagrebački­m ulicama rijetko pronalazi egzotične gmazove koje ljudi drže kao kućne ljubimce, a nadamo se da će u budućnosti takvih intervenci­ja biti još manje - dodao je Skok.

 ??  ?? Lucy ima oko 1,5 metara i o njoj su se dobro brinuli
Lucy ima oko 1,5 metara i o njoj su se dobro brinuli

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia