24sata

Našao je novčanik s 3000 kn, odmah ga vratio vlasniku

MALI HEROJ Niko (10) vraćao se trajektom u Zadar, kad je pronašao izgubljeni novac. Roditelji kažu da je on skroman i pošten

- Piše: MATEA ZANIĆ

Kad se 10-godišnji Niko vraćao s jednog od otoka zadarskog arhipelaga, nije ni slutio da će toga jutra pronaći 3000 kuna na trajektu Jadrolinij­e.

Dječak je bez razmišljan­ja vratio taj novac. Naime, kako na svom Facebook profilu piše gradski vijećnik Grada Zadra, Mate Lukić, Niko je prepoznao putnika kojemu je ispao novac, pokazao ga prstom i rekao da mu vrate njegov novac. U cijeloj toj priči muškarac koji je izgubio novac toga nije bio ni svjestan. Kako doznajemo, bio je u vidno alkoholizi­ranom stanju, ali je dječaku darovao maleni znak pažnje.

Niko je kao nagradu dobio sladoled na trajektu.

- Ovaj sladoled na kopunu dođe 16 kuna, koliko tek onda dođe na trajektu - rekao je zahvalno Niko. Kontaktira­li smo i obitelj ovog fascinantn­og dječaka, koji su s mnogo ponosa i žara pričali o sinu. Otac je spomenuo kako je i on godinama unatrag tri puta pronašao novčanik pun novca i vratio ga vlasniku. Istaknuli su poštenje kao jednu od najbitniji­h čovjekovih vrlina. - Kad smo čuli za tu cijelu priču, preplavio nas je ponos. Suze u dva reda - rekli su iz obitelji Nike. Dodali su kako je za sve to zaslužan kućni odgoj te je otac s nama podijelio neke svoje odgojne metode. - Odgajao sam dijete da bude skromno. Supruga i ja uvijek smo ih učili da svoje ne daju, a tuđe ne smiju uzeti. Oni iz škole ne smiju donijeti tuđu gumicu i olovku. Ako im treba, mi ćemo im to kupiti i raditi dan-noć, ali tuđe dirati ne smiju rekao je otac.

- Naš Niko trenira nogomet i želi jednoga dana, kad odraste, biti nogometaš. Sad trenutačno ima tu ljetnu pauzu, ali jedva se čeka vratiti treningu kad škola počne - nastavili su roditelji.

- Niko je kao dijete puno vremena provodio u vrtiću. Bio je dijete jaslica. Kad su vidjele objavu gradskog vijećnika Mate Lukića, zvale su nas i njegove tete iz vrtića te su jako ponosne na njega - rekli su iz obitelji. Kako smo doznali, Niko još ima i dvije godine stariju sestru, s kojom se odlično slaže.

Sretnom Niki danas je i rođendan. Svi mu želimo svu sreću te da ostane tako pošten i pravedan kao što je i sad.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia