24sata

PLENKOVIĆ OTVARA VRATA DESNICI KOJA TOLERIRA USTAŠTVO

- Piše: TOMISLAV KLAUŠKI

Andrej Plenković pobrao je pljesak u Kijevu svojim rezolutnim pokličem na ukrajinsko­m “Krim je Ukrajina”. A onda se već drugi dan pobrinuo da pobere pljesak svojih stranačkih članova, simpatizer­a i naročito birača kad je nakon sjednice predsjedni­štva HDZ-a, dakle sa stranačke pozornice, poručio kako ustaški simboli i pozdrav “Za dom spremni” neće biti zakonom zabranjeni, nego će ostati samo - “nedopušten­i”. “Ima svakakih dokoličara koji promišljaj­u o tome što to znači”, komentirao je Plenković dodajući kako se ova tema nastoji ispolitizi­rati “mahom od aktera s lijevog političkog spektra”. Premda se među tim “akterima”, a možda i “dokoličari­ma”, nalaze i njegovi koalicijsk­i partneri iz SDSS-a, koji preko Milorada Pupovca već mjesecima sudjeluju u inicijativ­i da se ustaški simboli zabrane zakonom i zakonski sankcionir­aju. Jer kad Plenković govori da su simboli “nedopušten­i” i da je “sve na sudovima”, dobivamo praksu da policija ne diže prekršajne prijave, a sudovi ne donose osuđujuće presude.

Niti se itko više boji sankcija. Upravo je Plenković svojim “dvostrukim konotacija­ma” pozdrava “ZDS” dao legitimite­t ustaškom pozdravu, a odbijanjem zakonske zabrane otvara prostor slobodnim tumačenjim­a - i počinitelj­a, i policije, i sudova - zašto se taj pozdrav koristi i kad.

I za to će dobiti pljesak svoje stranke, svojih članova, svojih birača, ali i desnice koja će u situaciji raspada Domovinsko­g pokreta tražiti svoje novo ideološko utočište. A Plenkoviće­v HDZ otvara im vrata toleriranj­em ustaštva, kao i činjenicom da je na Dan sjećanja na žrtve totalitarn­ih i autoritarn­ih režima Vlada obilježava­la samo žrtve komunizma, ali ne i žrtve ustaškog režima. Što bi valjda značilo da taj režim ne spada među totalitarn­e i autoritarn­e. Sve su to poruke, uključujuć­i i “lijeve dokoličare”, na kojima Plenković traži pljesak svoje publike. Kao politički trubadur.

UMJESTO DA ZAKONOM ZABRANI ‘ZA DOM SPREMNI’, IZJAVIO JE DA JE TAJ POZDRAV NEDOPUŠTEN

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia