24sata

ZA LAŽNE PODATKE KAZNA 5000 KUNA

Od 13. rujna do 17. listopada trajat će novi popis stanovništ­va, svoje kućanstvo možete popisati i sami

-

Prošlo je deset godina od zadnjeg popisa stanovništ­va i kroz nešto manje od tri tjedna počinje novi. Odvijat će se u dvije faze - u prvoj će od 13. do 26. rujna, tko želi, kroz sustav e-Građani svoje kućanstvo moći upisati sam, za sve članove.

Nakon toga, od 27. rujna do 17. listopada popisivači izlaze na teren, gdje će, u domovima, popisivati one koji se nisu upisali on-line. Kao i prethodni popisi, i ovaj služi da se popiše stanovništ­vo, kućanstva i stanovi. Prema zadnjem popisu iz 2011., Hrvatska je imala 4,284.889 stanovnika, od kojih 90 posto Hrvata, 86 posto katolika, 1,7 milijuna muškaraca i 1,9 milijuna žena starijih od 15 godina. Prosječan broj članova kućanstva bio je manji od tri (2,80). Bit će zanimljivo vidjeti što će donijeti novi popis, prije svega koliko nas sad ima, u čemu i kako živimo. Kad 13. rujna krene popis, moći ćemo se sami popisati preko stranice https:// Popis2021.hr. Ona nas vodi na sustav e-Građani. Nakon uobičajene identifika­cije i odabira vjerodajni­ce, jedan će član kućanstva moći popisati i sve ostale, kao i stan, odnosno kućanstvo. Ako ne popiše i ostale članove, podaci će se smatrati nepotpunim­a. Ako slučajno dvije osobe iz istog kućanstva popišu kućanstvo, to će biti priznato i ispravljen­o u obradi podataka. Nakon popisa dobit će se šifra koju će osoba dati popisivaču koji kasnije bude obilazio svoj teren kako bi on to kućanstvo preskočio jer je već upisano. U terenskom popisu od 27. rujna će popisivači razgovarat­i sa svima koji se dotad nisu popisali sami. Popis se temelji na izjavi i popisivač ne smije tražiti osobne dokumente od građana. Jednako tako, niste obavezni popisivača pustiti u stan. On na tome ne smije inzistirat­i, nego se intervju obaviti može ispred kuće ili eventualno na vratima/u hodniku. Kod građana koji su se upisali elektronič­ki popisivač će samo uzeti jedinstven­i kod, šifru.

Ako nikoga nema kod kuće kad je popisivač obilazi, ostavit će obavijest o novom terminu. Kućanstvo koje se samo popisalo, a nikog nema kod kuće, svoj kod može zapisati na papir i zalijepiti ga na vrata ili pak zamoliti susjeda kojemu će popisivač doći da mu preda njihovu šifru. Nakon popisa stanovništ­va proveden će biti i kontrolni popis na reprezenta­tivnom uzroku, zato se ne treba iznenaditi ako popisivači nekome dođu i drugi put. Popisivači­ma smo dužni dati tražene podatke i govoriti samo istinu. Tako nam nalaže i Zakon o popisu stanovništ­va 2021., u kojem stoji da će s 2000 do 5000 kuna biti kažnjena osoba koja odbije dati podatke, da netočne podatke ili ako su oni nepotpuni. Novčanom kaznom od 3000 do 7000 kuna kaznit će se pak popisivača ako u popisni upitnik unese podatke različite od iskaza osobe koja daje podatke. Popisivači će za posao dobiti plaću od oko 5000 kuna. Za djecu do 15 godina po

datke će dati njihovi roditelji, odnosno skrbnici, a ako netko svoje starije roditelje želi popisati on-line, i to će moći, preko njihovih vjerodajni­ca u sustavu e-Građani. Za odsutnog člana obitelji podatke može dati drugi punoljetni član, a ako je to nemoguće, osoba će biti pozvana na davanje podataka u popisnoj ispostavi.

Popisat će se državljane Hrvatske, strane državljane i osobe bez državljans­tva koje imaju prebivališ­te/boravište. (B. Mrvoš Pavić)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia