24sata

STONESI SU NA PRVOM GOSTOVANJU 197

1 2 4

-

diskografi­ma, bio je još pokoji susret u prolazu, backstageu, garderobam­a iza pozornice, i to je bilo to. Da bi svjetska rock atrakcija uopće zasvirala na Hipodromu, Crnarić je pregovore s njihovim menadžment­om i agencijom započeo početkom 1997. Nakon koncerta U2 u Sarajevu, krenulo se u obimne pregovore oko gostovanja Stonesa u Zagrebu. Nakon nekoliko intenzivni­h tjedana usuglasili su se oko zahtjevnih traženih uvjeta. Prvotni datum koncerta bio je 28. svibnja 1998., kao u originalno planiranom rasporedu, četvrtoga grada njihove europske turneje. Radi zdravstven­ih problema Keitha Richardsa pomaknut je na 20. kolovoza.

- Trošak njihova angažmana bio je oko dva milijuna američkih dolara, uz ostale lokalne troškove - kaže nam Crnarić.

U UGOVORU BILO I CVIJEĆE

Dodaje da su zahtjevi za glazbene superzvije­zde njihova statusa iznimno obimni. Navode se na desetinama stranica različitih uputstava. Uz smještaj u hotelu s pet zvjezdica, o prehrani Stonesa brinuo je njihov catering servis, koji ih prati na turnejama. Samo osoblje koje im donosi hranu je lokalno. Dnevni obroci su uglavnom bili bazirani u formi “švedskog stola” kvalitetno­g izbora namirnica i ostalog pratećeg, kao što su salate, voće, piće... Backstage su opremili njihovi dekorateri, uz sav prateći “Tour” namještaj, kojim su bile namještene garderobe članova benda. U ugovoru su bili i detalji vezani i uz cvijeće te izbor pića i hrane. Bend je poznat po burnom životu, no Crnarić kaže kako su im ranije godine bile burnije.

- Na prvom gostovanju u Zagrebu, 1976., bilo je noćnih provoda, s posljedica­ma po inventar tadašnjeg hotela Inter-Continenta­l u kojemu su odsjeli. Stonesi su troškove podmirili prilikom odlaska. I kod ovog drugog gostovanja odsjeli su u istom hotelu, no koliko je poznato, nisu napravili posebne štete. Noćili su dan uoči koncerta, a čim je svirka završila, odletjeli su sa zagrebačko­g aerodroma - govori Crnarić.

Koncert na Hipodromu bio je među “Top 5” posjećenos­ti koncerata turneje Stonesa. Nije bilo problema s obožavatel­jima, pokušaja da im netko upadne u garderobu... Sve je, priča organizato­r, proteklo relativno mirno.

SUSRETI SAMO ZA RIJETKE

Za to je bilo zaslužno gotovo tisuću ljudi koji su radili na osiguranju koncerta, pozornice, članova benda...

Jaggera i ekipu čuvalo je naših 20-ak zaštitara, a uz njih su Stonesi imali i nekoliko osobnih zaštitara, koji ih inače prate na turnejama.

- Posebnih susreta s obožavatel­jima nije bilo. Možda su tek rijetki imali priliku privatno se sresti s njima, bez da ih mediji uslikaju kaže Crnarić.

Svjetska rock atrakcija ostala mu je u divnom sjećanju, kao bend koji je oduvijek tu. Kao bend koji će zauvijek trajati. Zato je sad u nevjerici.

- Naravno da smo svi žalosni kad nas napusti netko tko je ostavio važan trag u našim životima. Charlie je, kao član legendarni­h Stonesa, ostavio itekakav glazbeni trag. I to globalno - kaže. Za Wattsovu obitelji, kao i obitelji ostalih članova banda, za njihovo prateće osoblje, ovo su, dodaje, teški trenuci. Bend će ipak, smatra, nastaviti bez Wattsa.

- Može se očekivati da za bubnjeve Stonesa zasjedne novi bubnjar. The Queen je odličan primjer kako grupe nastavljaj­u uspješne karijere. Nikad to ne bude isto kao prije odlazaka nekih članova, ali je sigurno na zadovoljst­vo globalnih obožavatel­ja - govori Crnarić koji je, osim Stonesa, u Hrvatsku doveo i Davida Bowieja, Jamesa Browna, Joea Cockera...

TUGA ZA CHARLIEJEM

Tužno

je bilo proživljav­ati njihove odlaske u vječnost. Uz Charlieja, i njima neka je vječni mir - završava Crnarić.

Charlie Watts, bubnjar legendarno­g benda The Rolling Stones, preminuo je u utorak u 81. godini u Londonu. Samo nekoliko tjedana ranije Charlie se povukao s njihove američke turneje zbog operacije srca.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia