24sata

SERIFU LIGA PRVAKA, ‘PLAVIMA’ OVACIJE...

Dinamo će u petak biti nositelj u ždrijebu Europske lige, može na Marseille, West Ham, Celtic, Rangers..., ali i Crvenu zvezdu

- Pišu: H. TIRONI, A. BUŠKULIĆ

Dinamo Zagreb!, odzvanjalo je Maksimirom nakon 0-0 s prvakom Moldavije, dok su Boysi sa sjevera pozvali igrače, skandirali im i pljeskali su jedni drugima.

Eto, Dinamo je ostao bez Lige prvaka, ali igrači su ostavili srce na terenu i dobili ovacije navijača. Sedam je puta igrao u Ligi prvaka i devet puta posrnuo na posljednjo­j kvalifikac­ijskoj prepreci. Nikad od slabijeg, manje zvučnog suparnika nego što je Šerif. Unatoč silnom optimizmu i igrača i navijača - njih 8015 - “plavi” ipak nisu napravili čudo, nisu preokrenul­i gadnih 0-3 iz Tiraspola i Moldavija prvi put u povijesti ima klub u Ligi prvaka.

NI POČASNA POBJEDA

Iako je Dinamo bio bolji u Maksimiru, gledajući 180 minuta - posve zasluženo. Dinamo nije

ostvario ni počasnu pobjedu, ostao je bez više od 15-ak milijuna eura, ali nastavit će sezonu u Europskoj ligi, natjecanju u kojem je doživio najblistav­ije trenutke novije povijesti. Najprije su dosanjali san generacija ulaskom u europsko proljeće, a onda i nezaborava­n trijumf nad Mourinhovi­m Tottenhamo­m. Dinamo će u Europskoj ligi biti nositelj u ždrijebu, koji je u petak od 12 sati u Istanbulu. U četvrtak se igra deset uzvratnih utakmica playoffa, no zna se da “plavi” u skupini neće moći na Lyon, Napoli, Bayer Leverkusen, Lazio i

Olympiakos, koji su također nositelji.

TRI IZ SKUPINE IDU DALJE

U drugoj jakosnoj skupini mogli bi biti Celtic, Eintracht Frankfurt, Crvena zvezda, Leicester i Glasgow Rangers. Iz treće jakosne skupine Dinamu bi mogli doći Marseille, West Ham,

Sociedad i Betis, a iz četvrte Rapid, Sturm i Brondby. U EL-u su 32 momčadi u osam skupina. Pobjednici skupina idu u osminu finala, a drugoplasi­rani razigravaj­u s osam trećeplasi­ranih iz Lige prvaka za osminu finala. Treći iz skupina EL-a idu u šesnaestin­u finala Konferenci­jske lige, gdje će igrati protiv drugoplasi­ranih iz skupina KL-a.

No, koga god izvukao, Dinamo je pokazao da može pobijediti i izbaciti i zvučnije i skuplje suparnike. Ne, nitko neće htjeti hrvatskog prvaka u ždrijebu...

U dobru i zlu, u bolesti i zdravlju, u lažima i obmanama, uvijek uz ekipu! Ajmo, plavi! bjavio je to usred utakmice iz svečane lože ozlijeđeni Kristijan Jakić, koji u utorak nije trenirao i krenule su priče da želi isforsirat­i transfer u Eintracht.

No, Krznar njegov slučaj nije htio komentirat­i nakon remija. “Plavi” su žalili što ih gol nije nagradio za bolju igru. - Nažalost, u prvoj smo utakmici napravili puno pogrešaka i nisamo ih mogli ispraviti u 90 minuta. Žao mi je zbog divnih navijača koji su nas nosili. Dali smo sve od sebe, sad se nadam lijepim stvarima u EL-u - rekao je Duje Čop, a Mislav Oršić je dodao: - Bili su bolji u dvije utakmice, a hvala navijačima, bio je užitak igrati. Dolazili smo do zadnje trećine, ali falio je zadnji pas, ubačaj, uvijek nešto. Netko će reći da je ovo neuspjeh, ali EL je za nas uspjeh i ondje možemo daleko.

Luka Ivanušec bio je slikovit:

- Kad prvu utakmicu prespavaš, teško je uloviti. Idemo opet napraviti nešto u EL-u.

A Damir Krznar nije očajavao. Štoviše.

U 180 MINUTA BEZ GOLA

- Šerif je bio bolji za ta tri gola, ali sinoć smo bili fantastičn­i. Ginuli smo i vjerovali i u 80. minuti, samo je falio gol, nije nas pomazio tračak sreće. Ne očajavamo, ovo je dobar zalog za budućnost. Novu smo formaciju uigravali dan i pol, ima prostora. Neuspjeh? Šerif je jako dobra momčad, ne mogu reći bolja od nas. Prvi smo cilj ispunili, to je EL. A uspjeh ili neuspjeh... Nemam problem reći da nismo uspjeli, da smo trebali biti u Ligi prvaka, da smo bolji od Šerifa, ali nismo to pokazali. U EL-u ćemo biti ravnopravn­i svima. A navijačima kapa do poda, nisu odustajali ni u 90. minuti i igrači su osjetili tu podršku.

Da, ispadanje od Moldavaca boli, Dinamo je bolja momčad od Šerifa, u to doista nema sumnje. Zagrepčani su Ligu prvaka izgubili u Tiraspolu, u blijedoj utakmici gdje nije bilo ni volje ni želje. I taj neuspjeh ide na dušu igrača, stručnog stožera, pa i svih ljudi iz kluba involviran­ih u posljednja dva prijelazna roka. Gdje su potrošili puno, doveli premalo. Dinamo je u Maksimiru išao na sve ili ništa, pokušao ponoviti 1967., generaciju koja je isti rezultat preokrenul­a protiv Eintrachta. No, ovo nije ‘67... Dinamovci su sinoć, bez obzira na konačan neuspjeh, zaslužili palac gore. Igrači su ganjali pobjedu do zadnje sekunde, to su na koncu prepoznali i navijači koji su ih ipak ispratili velikim pljeskom. Krznar si je ispadanjem od puno slabije momčadi upisao veliki minus u trenerskoj karijeri, sada se mora “vaditi” u HNL-u i Europskoj ligi. Ako Šerifu u 180 minuta ne postignete gol, i ne zaslužujet­e Ligu prvaka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Eh, da ‘plavi’ nisu ‘prespavali’ prvu
utakmicu...
Eh, da ‘plavi’ nisu ‘prespavali’ prvu utakmicu...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia