24sata

OSTAVIO SAM P I ZIVIM OD TRIA

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

I jesam i nisam očekivao rekord. Znate, prošle sezone zacrtao sam si da ću srušiti rekord, proći stazu za manje od osam sati, ali lani su sve utrke na koje sam se prijavio otkazane.

Počinje nam tako priču Andrej Vištica (38), koji je prošli vikend postao hrvatski Ironman rekorder. 3,8 km plivanja, 180 km bicikliran­ja i 42.195 m trčanja prešao je za 8 sati, 11 minuta i 40 sekundi. Sportom u kojem je hrvatski rekorder počeo se baviti tek u zreloj dobi. - Pred kraj fakulteta, na četvrtoj godini. Brzo me povuklo, brzo se napreduje... i brzo sam skužio da sam promašio profesiju, haha!

Zbog triatlona je napustio posao. - Završio sam FER i zaposlio sam se u Ericssonu. Sedam godina sam svaku sekundu slobodnog vremena provodio trenirajuć­i, a 2014. sam dobio šansu baviti se triatlonom profesiona­lno.

Čekajte, u Hrvatskoj se može živjeti od triatlona?!

NAGRADNI FOND 50.000 DOLARA

- Kombiniraj­ući nagradne fondove utrka i sponzore, može. Ako ste u svjetskom vrhu.

Dobro, pa kolike su to nagrade?

- U Kopenhagen­u je ukupni nagradni fond bio 50.000 dolara i to dijele desetorica najboljih. Sportom se prije nije bavio.

- Dosadio mi je studentski život i tražio sam novi izazov. Trčanje me najprije povuklo, a onda i triatlon. Užitak je pomicati vlastite granice, ali i trenirati svaki dan u prirodi. Kako uopće izgleda vaš trening?

- Ne postoji tipičan dan, ali svaki dan imam dva ili tri treninga. U jačim tjednima to je od 30 do 35 sati čistog treninga tjedno, ne računajući prijevoz, presvlačen­je... Kilometara? - Recimo, 25 km plivanja, 600 km na biciklu i 90 km trčanja tjedno. Dakle, 3,5 km plivanja, 85 km na biciklu i 13 km trčanja svaki dan! O čemu razmišljat­e?

- Na natjecanju je fokus na utrci, da držiš tempo, o tehnici, hidratacij­i, unosu kalorija... A na treningu, u tih pet-šest sati u prirodi, o svemu, riješiš sve svjetske probleme, haha! Kako savladavat­e krize na utrkama? - Treba se prije utrke pripremiti psihički jer, kad se negativne misli počnu rojiti, ako nisi unaprijed spreman na krizu, što ćeš si govoriti, kako se motivirati da izađeš, na samoj je utrci to vrlo teško učiniti.

Pa kako se motivirate i izvlačite? - Treba ostati pozitivan. Ako izgleda da ništa ne ide po planu, nije tako crno, idi naprijed, misli pozitivno i ispadne bolje. Događalo mi se, naravno, da ne završim utrku, ali svaki put zbog ozljede ili slično.

Uz triatlon je upoznao svijet.

- Bio sam na svim kontinenti­ma osim Australije. Najljepša je priroda u Alpama, ali te su utrke i najzahtjev­nije.

A gdje je bilo najljepše?

- Vratiti se kući!

‘SVA KRV ODE U MIŠIĆE’

Kakvu prehranu ima triatlonac?

- Ne ograničava­m se, jedem sve, ali umjereno. Da, i slatko i masno... Na natjecanji­ma? Tijekom plivanja ne uzimamo ništa, na biciklu 100 g ugljikohid­rata po satu kroz suplemente, a u trčanju ovisi. Teže je apsorbirat­i kalorije, u nekom trenutku utrke sva krv ode iz probavnog trakta u mišiće, pa teško na želudac padnu čak i ti gelovi.

A u tom je slučaju najbolja...

- Kola! Ona prolazi kroz organizam i taj šećer i kofein pomažu. Najbolji sportski napitak, haha! - zaključio je Vištica, rođeni Ljubušak, zagrebački student, danas stanovnik Makarske. Hrvatski Ironman.

 ??  ?? Triatlonom sam se počeo baviti jer mi je dosadio studentski život, kaže Andrej
Triatlonom sam se počeo baviti jer mi je dosadio studentski život, kaže Andrej

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia