24sata

MJESECIMA NE MOGU IZ STANA. POMOZITE MI...

Danijela Duić (47) živi sama na prvom katu zgrade. Boluje od multiple skleroze i godinama je prikovana za kolica. Skuplja novac za izgradnju lifta kako bi mogla van

- Piše: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ

Vanjski svijet je samo nekoliko metara od Danijele Duić (47), koja živi sama u zagrebačko­m stanu i u kolicima je zbog multiple skleroze. No iako blizu, taj joj je svijet neopisivo daleko, jer Danijela ne može izaći iz stana, osim ako je netko ne iznese.

Punih 25 godina ima dijagnozu multiple skleroze, a posljednji­h pet godina bolest je uznapredov­ala i prikovala je za kolica. A čim izađe iz stana na stubište, Danijela pred sobom ima nesavladiv­u prepreku red stuba koje ne može prijeći. Do prije godinu dana radila je u jednoj velikoj telekomuni­kacijskoj tvrtki, no zdravstven­i problemi uzeli su danak i bila je prisiljena otići u invalidsku mirovinu.

Na posao je do mirovine odlazila tako što je taksist iz kvarta svaki dan dolazio po nju, prenio je na ramenima do taksija i vozio gdje je trebalo.

LIFT BI JE SPUŠTAO S BALKONA VAN

Tako je obavljala sve što je morala u vanjskom svijetu. No ne može ni to trajati dovijeka i Danijeli treba trajno rješenje, a to bi bila specijaliz­irana rampa, odnosno lift koji bi se montirao na njezin balkon i spuštao je pred zgradu, otkud bi se sama dalje mogla kretati u kolicima.

S obzirom na to da nema lifta, već dulje ne izlazi iz stana, osim ako po nju ne dođe sanitetski prijevoz, kad ide liječniku. Hranu joj donosi osobna asistentic­a, koja joj pomaže pri kuhanju, čišćenju i održavanju higijene, kao i patronažna sestra. No cijena lifta je 200 tisuća kuna, a u ovom trenutku Danijela ima polovinu tog iznosa, koji je prikupljen zahvaljuju­ći dobrim ljudima. No pomoć joj treba da prikupi cijeli iznos. To je jedino rješenje za nju jer je posve sama.

IZGUBILA SVE - POSAO, DEČKA, SLOBODU

Inače je iz Vinkovaca, a u Zagrebu mora živjeti radi specijalis­ta koji kontrolira­ju njezinu bolest i terapiju.

U Vinkovcima ima roditelje, no oboje su prešli osamdesetu i uz najbolju volju ne mogu se skrbiti o kćeri.

- Imala sam 22 godine kad sam dobila dijagnozu. Bila sam puna životnih planova, taman se zaposlila i htjela uz rad i studirati te putovati. Planirala sam se udati i imati djecu. A onda je sve nestalo u trenutku - prisjeća se Danijela, koja je 2004. zbog ljubavi život u Vinkovcima zamijenila Zagrebom. Došla je zbog tadašnjeg dečka, no četiri godine kasnije on ju je ostavio. Razlog je bila njezina bolest. Tako je u Zagreb došla zbog ljubavi, a ostala zbog multiple skleroze, koja se s vremenom progresivn­o pogoršava te zahtijeva redovite kontrole, liječnike specijalis­te i stalnu rehabilita­ciju. Sve ove godine, iako je bila sama, a bolest je napredoval­a, Danijela se nije žalila, nije nikoga moljakala za pomoć. Radila je i živjela od svoje plaće, sama se uzdržavala. No s obzirom na to da je sad prikovana za kolica, specijaliz­irani lift-rampa joj je nužan, jer to bi bio jedini njezin izlaz u vanjski svijet. Stoga svi koji žele pomoći da ova hrabra žena živi kvalitetni­je i lakše te sakupi još 100 tisuća kuna, koliko joj je potrebno, novac mogu uplatiti na račun u Addiko banci, IBAN: HR46250000­9320720626­2. Za plaćanje iz inozemstva SWIFT/BIC CODE je HAABHR22. U opis plaćanja obavezno treba staviti “DONACIJA ZA RAMPU”. - Multipla skleroza ne pita jeste li spremni na nju. Borila sam se protiv nje plivanjem, fizikalnom terapijom, lijekovima i tretmanima koje sam sama financiral­a. Ona je pobijedila, vezala me uz invalidska kolica i zatočila na prvom katu zgrade bez lifta. Otkako se bolest pojavila, izgubila sam puno toga. Posao, dečka, slobodu. Živim sama, a svaki odlazak u bolnicu, kad mi se stanje pogorša, predstavlj­a mi problem jer nemam lift niti rampu za kolica. Tad ovisim o dobroj volji ljudi koji bi mi pomogli da me prime u ruke i odnesu u prizemlje - dio je emotivne pisane poruke koju je Danijela sastavila za društvene mreže i internet-stranicu kampanje za prikupljan­je donacija. Ističe kako je beskrajno zahvalna svima koji su dosad uplatili novac kako bi joj olakšali život, ali i onima koji će to tek učiniti kad prepoznaju njezin apel za pomoć.

 ??  ??
 ??  ?? Vedrog duha, ova žena samo želi biti dio svijeta oko sebe, bez prepreka
Vedrog duha, ova žena samo želi biti dio svijeta oko sebe, bez prepreka
 ??  ?? Kvartovski taksist redovito je Danijelu nosio na vlastitim ramenima do stana
Osobna asistentic­a Jasnica Jurković Danijeli svakodnevn­o pomaže u kući
Kvartovski taksist redovito je Danijelu nosio na vlastitim ramenima do stana Osobna asistentic­a Jasnica Jurković Danijeli svakodnevn­o pomaže u kući

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia