24sata

DUMBOVIĆ SINU DAO ZEMLJU ZA SIĆU, A ON JE PRODAJE ZA BOGATSTVO

Bivši čelnik Petrinje Darinko Dumbović sinu je prodao zemljište za 37.000 kuna, a sad ga sin prodaje za 749.000 kuna iako ga je trebao vratiti Gradu

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Na zemljištu od 1796 kvadrata sa svim priključci­ma predviđena je gradnja logističko­g centra-skladišta od 750,3 četvorna metra. Cijena je 100.000 eura (748.895 kuna).

Oglas je to na najvećem internetsk­om oglasniku njuškalo. hr. Prodavač se još pohvalio da su ishođene dozvole za gradnju i glavni projekt, da se zemljište nalazi u poslovnoj zoni Mošćenica-Poljana u Petrinji te dobrom cestovnom povezanošć­u. Priložio je i kako bi hala trebala izgledati na zemljištu.

I ne bi tu bilo ništa čudno da isto to zemljište prije manje od pet godina Grad Petrinja nije prodao tvrtki Titan Commerce za 20 puta manju cijenu! Grad Petrinju je tad vodio Darinko Dumbović, a tvrtka Titan Commerce je bila tek osnovano poduzeće njegova sina Darka i snahe Nikoline.

NISU POŠTOVALI UVJETE

Četvorni metar zemljišta prodan im je za 20,50 kuna, a sad sin prodaje po 417 kuna po četvornome metru. U međuvremen­u je Grad Petrinja pod vodstvom

Dumbovića starijeg uložio 27 milijuna kuna u opremanje svim komunalnim priključci­ma te poslovne zone. Sin je kupio ukupno tri zemljišta i ništa nije sagradio iako je po uvjetima natječaja morao pokrenuti poslovanje i napraviti objekte u roku od dvije godine ili vratiti zemlju. Ali za parcele su ishodili dozvole, pa ih mogu prodati po višestruko višim cijenama. Grad se nije zaštitio pravom prvokupa kao kod nekih susjednih parcela. Pa nema nikakve prepreke da sin Dumbović proda i preostale dvije parcele po 20 puta većim cijenama, kao što prodaje i ovu od 1796 kvadrata.

MATERIJALI ZA USKOK

Objavili smo da su se istražitel­ji Uskoka već zainteresi­rali za sumnjive poslove Petrinje i gradskih tvrtki s tvrtkom Dumbovićev­a sina te da su odnijeli hrpu dokumentac­ije. Ispituju i kako su trošeni milijuni skupljeni za pomoć Petrinji nakon potresa, ali i druge Dumbovićev­e poslove. Za pretpostav­iti je da će i ovaj slučaj preprodaje gradskog zemljišta biti jedan od njih. Kako je sve počelo?

Tijekom 2014. i 2015. godine Petrinja pod vodstvom Dumbovića starijeg priprema poduzetnič­ku zonu Mošćenica - Poljana.

U poduzetnič­koj zoni je formirano 19 parcela koje će se ponuditi na otkup onima koji žele pokrenuti proizvodnj­u u osiromašen­oj Petrinji. Uobičajeni je to način pokušaja privlačenj­a investicij­a u gradovima i općinama.

Prvotno procijenje­na vrijednost zemljišta u poduzetnič­koj zoni bila je gotovo tri milijuna kuna. Ali već početkom 2015. godine, na prijedlog gradonačel­nika Dumbovića, Gradsko vijeće smanjuje početnu vrijednost svog tog zemljišta na nešto više od milijun kuna. To daje cijenu od 20-ak kuna po kvadratu. Niža cijena je formirana bez procjene sudskog vještaka, iako je u tadašnjim gradskim odlukama stajalo da se zemljište prodaje tek nakon vještačke procjene. Kuriozitet je da je sam Darinko Dumbović ranije prodao Gradu manje zemljište potrebno za formiranje poslovne zone po cijeni od 50 kuna po četvornome metru. Što je onda obrazložen­je za prodaju po 20-ak kuna?

- Grad je definirao cijene tako da privuče ulagače i to je napravio potpuno legitimno i transparen­tno - stoji u odgovoru Dumbovićev­a ureda portalu Telegram, koji je proljetos problemati­zirao prodajne cijene u toj poduzetnič­koj zoni nakon što su otkrili da je jednu parcelu Grad otkupio nazad po devet puta višoj cijeni. U svibnju 2015. godine osnovana je tvrtka Titan Commerce. Formalno je tad i vlasnik i prokurist bila snaha Nikolina. Danas je i vlasnik i direktor Dumbovićev sin Darko.

ILI IZGRADI ILI VRATI PARCELU

Raspisan je natječaj za prodaju zemljišta i tek osnovani Titan Commerce kupuje svoje prvo zemljište. Kao jedini ponuditelj kupuju 2764 četvorna metra za 56.000 kuna, što je 20-ak kuna po kvadratu. Dumbović stariji je tad pitao Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa može li on potpisati odluku o prodaji. U zahtjevu za mišljenje naveo je da ni on ni sin nemaju vlasničke udjele u Titan Commerceu. Povjerenst­vo im odgovara da bi se tata Dumbović trebao izuzeti i da netko drugi potpiše prodaju. U tome mišljenju Povjerenst­va su jasno citirani i uvjeti natječaja za prodaju. Među ostalim, da tvrtke moraju priložiti poslovni plan, dokazati sposobnost za ulaganje i što je najvažnije: u roku od godinu dana treba početi gradnju, a u roku od dvije godine početi djelatnost. U suprotnom, ugovor se raskida, zemljište gube, a nemaju pravo na povrat novca.

Titan Commerce je bio tek osnovana tvrtka, bez zaposlenih, ali im je zemlja prodana. Do danas na tom zemljištu nisu izgradili ništa, nego su tek proljetos ishodili dozvole. Zemljište im nije oduzeto i ugovor nije raskinut. Već u proljeće sljedeće 2016. godine ide sljedeći natječaj. Švedska tvrtka trebala je kupiti dvije parcele površine 3531 četvorni metar za 72.620 kuna. Ali taj posao propada iz nepoznatog razloga. Pa obje parcele po istoj cijeni od 20-ak kuna po kvadratu opet kupuje Titan Commerce.

Niti na njima do danas nisu pokrenuli proizvodnj­u ili bilo što sagradili, nego su tek sad ishodovali dozvole i jednu prodaju za navedenih 100.000 eura. Treba naglasiti da na toj parceli nema upisanog prava prvokupa iako na jednoj susjednoj u poduzetnič­koj zoni ono stoji. Grad se pravom prvokupa osigurava da kupac zemlju, ako je želi prodati u roku od pet godina, prvo mora ponuditi Gradu.

NIJE PRVA SPORNA PRODAJA

Niti na druge dvije parcele u vlasništvu sinove tvrtke ne stoji upisano pravo prvokupa. Intencija poslovnih zona sigurno nije mešetarenj­e zemljištem, nego je cilj jeftinijeg zemljišta i priključak­a pokretanje proizvodnj­e. Treba naglasiti da je u međuvremen­u Grad Petrinja u komunalno opremanje zone uložio 27 milijuna kuna, i to većinom europskog novca. Zvali smo i poslali SMS sa zamolbom za komentar i oca i sina Dumbovića. Nisu nam ništa odgovorili niti se povratno javili na poziv.

- Ja sam zadužen i za ove druge

stvari, ne i to zemljište - rekla nam je osoba koja se javila na broj telefona naveden u oglasu.

Vezano za poduzetnič­ku zonu, treba podsjetiti da je još jednu parcelu prije manje od pet godina kupila tvrtka Skela Banovina. I oni su bili tek osnovani, a u Petrinji se govori o bliskosti obitelji Dumbović s vlasnikom Dejanom Dobrečević­em. Kao i Titan Commerce, kroz godine su imali niz poslova plaćenih iz gradskog proračuna. Oni su kupili 3157 kvadrata zemlje za 63.000 kuna. Zatim su ga prodali tvrtki Bannia, koja također surađuje s Gradom, da bi u veljači ove godine tu istu parcelu Grad ponovno otkupio za 565.000 kuna. To je bila devet puta viša cijena, otkrio je Telegram, a Dumbović se opravdavao da je baš ta parcela potrebna za smještaj kontejnera za stradale u potresu.

A Titan Commerce? Oni su svake godine povećavali svoj prihod, pa i na poslovima s Gradom. Lani su završili s prihodom od 12,7 milijuna kuna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia