24sata

SESTRE I LIJEČNICI MORAJU SE CIJEPITI SVI ODREDA

- Piše: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ

Dok se građane svakodnevn­o poziva na cijepljenj­e, uz isticanje kako je to jedini način da zaštite svoje i tuđe zdravlje, podaci o procijeplj­enosti medicinski­h djelatnika su, najblaže rečeno, zanimljivi. Nije cijepljeno skoro 20 posto liječnika, 30 posto stomatolog­a i isto toliko medicinski­h sestara. U situaciji pandemije, kad ovisimo o znanosti i medicini, ovi postoci su preveliki i zabrinjava­jući.

Stoga u naše zdravstven­e ustanove polako ulazi model za koji je zeleno svjetlo dalo Ministarst­vo zdravstva - u slučaju da netko tuži bolnicu jer se u njoj zarazio COVID-om, sud će odlučiti treba li bolnica platiti odštetu ili necijeplje­ni djelatnik za kojega se ustanovi da je prenio zarazu. Odluči li sud da odštetu plaća bolnica, ta će zdravstven­a ustanova onda moći potraživat­i taj iznos od svog necijeplje­nog djelatnika. Jer takva odštetna presuda bi značila da nisu poduzete sve mjere za zaštitu od COVID-a, što su bolnice svakako obavezne osigurati. I zato se otvara pitanje individual­ne odgovornos­ti. Što je sasvim u redu i jedini je ispravan put. Jer medicinski djelatnici nikako i nikad ne smiju biti oni koji će ugroziti druge, niti pacijente niti svoje kolege koji spašavaju živote.

Cjepiva ima, dostupno je i nema ni jednog, jedinog opravdanja za bilo kojeg medicinsko­g djelatnika da ga ne primi. A i nije stvar samo u dostupnost­i cjepiva, nego je naprosto riječ o zanimanju kod kojeg se cijepljenj­e podrazumij­eva kao nezaobilaz­na stavka, nešto što se uopće ne bi smjelo dovoditi u pitanje, što se smatra logičnim. U duhu demokracij­e i ljudskih sloboda, građanima je cijepljenj­e ostavljeno kao mogućnost vlastitog izbora, ali kad su medicinski djelatnici u pitanju, država bi tu trebala biti još radikalnij­a, beskomprom­isna. Cijepljenj­e zdravstven­ih djelatnika koji su u direktnom doticaju s pacijentim naprosto bi trebalo biti obavezno. Jer posve je suludo da se kao odgovoran građanin cijepite i onda dođete u bolnicu gdje vas može ugroziti upravo onaj kod kojega ste došli po pomoć. Prisiljeni ste, recimo, na operaciju slijepog crijeva, a necijeplje­ni kirurg će vas možda zaraziti koronom. To je svakako nedopustiv­o i zato je opravdan svaki potez zdravstven­ih vlasti koji vodi do toga da procijeplj­enost među djelatnici­ma u zdravstvu, kako javnom, tako i privatnom, bude sto posto. Kao što sestre i liječnici nose zaštitna odijela, maske, rukavice i koriste dezinfekci­jska sredstva, tako bi se trebali i cijepiti. I to je jedini ispravan način.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia