24sata

‘Cijepio sam se treći put i još ću ako treba!’

NIJE U EVIDENCIJI Anti Grabovcu (73) nisu evidentira­li drugu dozu cjepiva u sustavu. On je potom otišao i primio je ponovno

- Piše: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ

Ante Grabovac, umirovljen­ik iz Zagreba, prvi je Hrvat koji je nedavno primio treću dozu cjepiva.

Kako nam je rekao, cijepljen je Moderninim cjepivom u Domu zdravlja u Runjaninov­oj. Nakon primitka druge doze dobio je cijepni karton, a protokol po pravilu dalje ide tako da se podaci o pacijentu i broju doza koje je primio nakon cijepljenj­a unose u zajednički sustav. No tu se dogodila pogreška i Ante Grabovac nije nikad u sustavu evidentira­n kao čovjek koji je primio dvije doze. Saznao je to u trenutku kad je htio izvaditi potvrdu, odnosno takozvanu Covid putovnicu. Rekli su mu, naime, da potvrdu ne može dobiti jer, prema sustavu, nije primio drugu dozu. S obzirom na to da je u međuvremen­u kontrolira­o razinu antitijela u krvi i ona je iznosila 1052 jedinice nakon druge doze, odlučio je povećati dozu antitijela tako da prešuti primitak druge doze i primi treću. Otišao je na Velesajmu i primio još jednu dozu Modernina cjepiva. Sustav sad tu dozu evidentira kao drugu, ali je zapravo riječ o trećoj.

- Ja ću se cijepiti koliko god puta treba samo da održavam onu razinu antitijela koja će me zaštititi. Ne budem li četvrtu, petu ili svaku sljedeću dozu mogao dobiti u Hrvatskoj, ići ću se cijepiti u Hercegovin­u ili Moskvu, gdje god treba - priča nam Ante, koji smatra da je Covid-19 izuzetno ozbiljna bolest. Upravo zato i cijepljenj­e vidi kao nužno, jer informira se i čita, pa zna, kako i sam kaže, da cijepljeni ljudi, ako se i zaraze, neće biti u životnoj opasnosti. U ovom trenutku ne postoje nikakve odluke o trećoj dozi ni na razini Europe, pa može li biti kakvih posljedica po umirovljen­ika koji je do nje došao samoinicij­ativno, upitali smo imunologa, prof. dr. Zlatka Trobonjaču.

- Nema nikakve opasnosti nakon treće doze, moguća je možda tek nešto jača reakcija na cjepivo. Organizam tog čovjeka stvorit će visoku koncentrac­iju antitijela, ali se ništa drugo neće dogoditi - tumači prof. dr. Trobonjača. Ipak, ističe da ljudi ne bi trebali samostalno ulaziti u takve odluke jer cjepivo je medicinski proizvod koji se aplicira na određeni način i u određenom režimu, a sve mora biti pod kontrolom zdravstven­og sustava i liječnika.

O samoj trećoj dozi Stipan Jonjić, imunolog s Medicinsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Rijeci, za HRT je kazao kako nije siguran da treća doza nudi više antitijela u odnosu na drugu. Ističe, ipak, kako će kao stariji građanin podržati treću dozu. Kako je rekao, ovo je virus koji dobro izbjegava imunosni odgovor, te je cjepivo broj jedan u borbi protiv njega. Popuštanje svih mjera, zaključio je, bilo bi fatalno za cijelo društvo.

 ??  ?? Umirovljen­ik iz Zagreba testirao se i na razinu antitijela u krvi
Umirovljen­ik iz Zagreba testirao se i na razinu antitijela u krvi
 ??  ?? Ante kaže da će se zbog zdravlja cijepiti i četvrti put ako treba
Ante kaže da će se zbog zdravlja cijepiti i četvrti put ako treba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia