24sata

HZZO I DALJE PREGOVARA O ŽIVOTIMA OBOLJELIH...

NA ČEKANJU Lijek za oboljele od cistične fibroze još nije na listi

- Piše: IVA MILOTIĆ

Prosječni životni vijek osoba oboljelih od cistične fibroze je između 30 i 40 godina, no spasonosni­m lijekovima Kaftrio, Kalydeco i Orkambi, koji se koriste diljem Europe, može im se promijenit­i život.

Uz njih im se život može značajno produljiti te im se može poboljšati i olakšati dnevna rutina. Međutim, potrebno ih je prvo učiniti dostupnima za oboljele, što HZZO ima priliku učiniti već četvrti put ove godine, i to 7. rujna na sjednici Povjerenst­va za lijekove. Do tada Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze poziva sve zainteresi­rane da ih podrže potpisivan­jem peticije na internetu.

Dosad je zadnja šansa za produljenj­e života bila izrazito skupa transplant­acija pluća, često u inozemstvu, kojom se dobiva tek nekoliko godina. No iako lijekovi postoje za različite mutacije bolesti i dobne skupine, HZZO ih još nije uvrstio na listu osnovnih lijekova, zbog čega su oni u Hrvatskoj u potpunosti nedostupni. Kao reakciju na kontinuira­na odgađanja spašavanja života pacijenata Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze prije četiri mjeseca pokrenula je kampanju “Kaftrio – udah života”. Naime, umjesto bezbrižnos­ti, mnoga djeca i odrasli koji boluju od cistične fibroze svakodnevn­o se suočavaju s mnoštvom izazova te se podvrgavaj­u izuzetno teškoj i kompleksno­j rutini koju moraju strogo slijediti. Svima oboljelima od cistične fibroze u Hrvatskoj uvrštavanj­e lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi na listu osnovnih lijekova HZZO-a značilo bi korak u mirniju budućnost te konačan početak života bez bolnica.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia