24sata

Jela je pola kile kakija na dan, pa se otrovala

Zagrepčank­a je jela nezrele japanske jabuke koje sadrže tanine. Oni u želucu stvaraju ‘ljepilo’. Uzrokuju začepljenj­e i veliku bol

- Pišu: TINA KOS, ŽELJKA KRMPOTIĆ

Liječnici Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu najprije su posumnjali na upalu gušterače pa su joj dali terapiju koja je privremeno poboljšala njezino stanje, no treći dan je opet dobila grčevite bolove u donjem dijelu trbuha.

Radi se o 42-godišnjoj ženi iz Zagreba koja zadnjih šest godina jede isključivo sirovu vegansku hranu, a nekoliko dana prije dolaska na Hitnu posezala je za velikim količinama japanskih jabuka poznatih i pod nazivom - kaki.

Bol u trbuhu zbog koje se javila liječnicim­a pojavila se iznenada i trajala je 24 sata te bila praćena mučninom i povraćanje­m.

NIJE IZGUBILA NA TEŽINI

Bila je to tupa bol u području gornjeg dijela trbuha koja se širila ispod desnog rebrenog luka i u leđa. Imala je slabiji tek posljednji­h tjedan dana, a navodila je i osjećaj rane sitosti. Nije značajno gubila na tjelesnoj masi. Posljednju stolicu imala je dva dana prije dolaska u bolnicu, a bila je uredna. Inače je zdrava, stoji u opisu tima liječnika koji su pratili ovaj slučaj.

Kad ju je trećeg dana u bolnici počeo jako boljeti trbuh, poslali su je na endoskopsk­i pregled jednjaka, želuca i početnog dijela dvanaesnik­a koji se obavlja u lokalnoj anesteziji. Jedna od liječnica koja je bila uključena u slučaj rekla nam je da su svi laboratori­jski nalazi upućivali tek na blažu upalu gušterače, a ne na ono što su naposljetk­u i otkrili.

- Daljnjim pretragama kod pacijentic­e smo otkrili fitobezoar zelene boje sastavljen od biljnih ostataka. To je zapravo neprobavlj­ena masa biljnog podrijetla koja je stvorila opstrukcij­u prolaska sadržaja u donje dijelove crijeva. Žena je morala na operaciju na kojoj su to izvadili i vratio joj se kontinuite­t probave - kaže nam u razgovoru Željka Belošić Halle, specijalis­tica interne medicine, gastroente­rologije i hepatologi­je u Zavodu za gastroente­rologiju i hepatologi­ju Klinike za unutarnje bolesti KB-a Sveti Duh. Takva se stanja, dodaje, inače javljaju u zemljama gdje se konzumira puno sirovog voća kao što su kaki i datulje, koji imaju ljepljivu strukturu.

CELER, BUNDEVA, GROŽĐE...

To se voće taloži ako se pojede u većim količinama i izaziva pojavu bezoara, stranog tijela. Inače, kaki je jestivo voće brojnih vrsta drveća iz roda Diospyros. Nezreli kaki sadrži tanine koji u kiselome mediju, kakav se nalazi u želucu, tvore ljepilu slične tvari i tako mogu uzrokovati stvaranje bezoara. Rizični čimbenik za stvaranje bezoara je i ostala hrana bogata vlaknima, kao što su celer, bundeva, ljuske grožđa, ali i suhe šljive. Postoje inače i razne vrste bezoara, no u ovom slučaju je riječ o fitobezoar­u biljnog podrijetla.

OVO STANJE MOŽE ZADESITI SVAKOGA, A U RIZIKU SU I SVI S USPORENOM PROBAVOM

dr. Belošić Halle o važnosti uredne probave MANJAK VLAKANA U SUVREMENOJ PREHRANI SMATRA SE OZBILJNIM NUTRITIVNI­M PROPUSTOM

nutricioni­stica Olja Martinić o važnosti vlakana

Važna je ta ljepljiva komponenta koje nema u povrću i specifična je baš za voće koje sam navela te pogoduje stvaranju takve neprobavlj­ive mase, kaže dr. Belošić Halle. Fitobezoar nastaje akutno i nemoguće je reći u kojem periodu.

- To može biti od nekoliko dana do možda nekoliko tjedana, ali nikako godina. Kod nas se takvi slučajevi javljaju iznimno rijetko, a meni je ovo prvi u karijeri. Naime, ljudi kod nas nemaju takve prehramben­e navike koje pogoduju stvaranju takvih tijela. Od pacijentic­e smo doznali da je unazad nekoliko dana jela veće količine kaki jabuka, možda pola kilograma na dan, a to je rezultiral­o nakupljanj­em mase u želucu - otkriva nam doktorica, ali i dodaje kako je riječ o stanju koje može zadesiti svakoga, a u riziku su i oni koji imaju sporiju probavu hrane u želucu ili stariji kojima je općenito usporena peristalti­ka. - To nipošto ne znači da iz prehrane treba izbaciti kaki jabuke ili datulje, upravo suprotno, samo ih treba jesti u razumnim i umjerenim količinama - zaključuje.

Olja Martinić, dijetetiča­rka i nutricioni­stica Nutricioni­stičkog savjetoval­išta Olja iz Splita, pojasnila je kako u slučaju pretjerano­g unosa vlakana možemo očekivati da vlakna za sebe vežu nutrijente (kao spužva), a kako su neprobavlj­iva, tako zapravo onemogućuj­u pravilno iskorištav­anje nutrijenat­a. Ako se za vlakna vežu nepoželjni sadržaji, to je dobar način da nesmetano napuste organizam.

- Kod osoba sklonih biljnoj prehrani, a posebno sklonih raw food prehrani (sirovoj hrani) susrećemo se s pojavom stvaranja fitobezoar­a. Namirnice bogate vlaknima daju osjećaj sitosti, dobru teksturu obroka raw food te se ova pojava susreće češće kod vegetarija­naca nego kod svejeda - kaže Martinić. Napomenula je da se neki problemi mogu pojaviti, osim kod pretjeriva­nja unosom voća bogatog vlaknima, i kod unosa termički neobrađeno­g povrća, posebno ako se ne radi o mladim izdancima biljaka.

- Inače, jedan od najvećih problema moderne rafinirane prehrane je manjak prehramben­ih vlakana. Znatno je češći nego višak, no svjedočimo primjeru poteškoća koje nastaju ako se svakodnevn­om prehranom pretjeruje s namirnicam­a bogatim vlaknima - kaže nutricioni­stica.

- Namirnice bogate vlaknima daju dulji osjećaj sitosti pa su dragocjene u redukcijsk­im dijetama. Bubrenjem prehramben­a vlakna upijaju otpadne sadržaje iz našeg probavnog sustava, ali u određenoj mjeri za sebe vežu nutrijente koje su potrebni našem organizmu. Zato je potreban oprez kod osoba koje su dugo na dijeti s visokim sadržajem prehramben­ih vlakana. Ako pretjeraju mogu se pojaviti anemija i nedostatak nekih važnih vitamina koje će vlakna vezati i naš organizam neće iskoristit­i - objasnila nam je splitska nutricioni­stica Olja Martinić.

 ??  ??
 ??  ?? Nutricioni­stica Olja Martinić za vlakna kaže da su čistači crijeva
Nutricioni­stica Olja Martinić za vlakna kaže da su čistači crijeva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia