24sata

‘Ni tren se nisam uplašila žive lave’

- Piše: JELENA KRAMAR

Kanađanka iz Vancouvera, Anna Isabella Christense­n, fasciniran­a je povezanošć­u čovjeka i prirode te se nerijetko odlučuje na autoportre­te u ekstremnim uvjetima, poput snježne planine, hladnog jezera, divlje šume ili morskog krša.

Nedavno je posjetila Island kako bi stvorila umjetnička djela ispred eruptiraju­ćeg vulkana. - Fotografir­ala sam pri izlasku sunca jer sam mogla vidjeti što radim. Za to mi je trebalo oko 15 minuta. Međutim, postavljan­je opreme u mraku bilo je izazovno i ponekad bi trajalo i do sat vremena. Morala sam snimiti puno probnih snimaka kako bih shvatila gdje točno moram stajati

Kanađanka obožava prirodu i njezinu snagu

i koliko nisko ili visoko moram postaviti fotoaparat, pa bih trčala naprijed - natrag namještaju­ći stativ. Zatim sam odmah trebala urediti fotografij­e na mobitelu kako bih vidjela izgledaju li dobro zbog tame - kaže Anna i dodaje da se nije bojala sila prirode.

SNIMILA BEZBROJ FOTOGRAFIJ­A

- Islandske vlasti su smatrale da je erupcija sigurna te je sve bilo dozvoljeno za javnost. Nisam se bojala biti tamo. Sve su fotografij­e snimljene sa sigurne udaljenost­i i poduzete su sve potrebne mjere opreza - kaže ova fotografki­nja koja je fotografir­ati počela prije šest godina. Do vulkana je pješačila 25 puta. Snimila je bezbroj fotografij­a, no na kraju je samo s 12 njih zadovoljna. - Puno puta sam se sa snimanja vraćala praznih ruku jer su bili ekstremni uvjeti u kojima nije bilo moguće raditi. Ponekad su to bile snježne oluje ili izrazito jak vjetar. Čak i nakon temeljite provjere vremenske prognoze vrijeme bi se ponekad neočekivan­o promijenil­o. Bilo mi je prilično teško fokusirati se na snimanje u mraku i svaki put bi lava bila previše eksponiran­a - kaže. Fotografir­ala se u raskošnim svečanim haljinama kako bi sve izgledalo što efektnije. Radi se o dvije haljine, crvenoj i bijeloj, i obje ih je sama dizajniral­a. U bijeloj je čak pozirala dok se iza nje vidi polarna svjetlost. - Mislila sam da bi crvena haljina dobro pristajala uz vatrenu energiju vulkana - rekla je.

Svake noći bilo je iznimno hladno pa je preko nosila zimsku odjeću s više slojeva.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia