24sata

POUKA S KARIBA: ZGAŽENO POVJERENJE SE NE VRAĆA...

- Piše: ALEN GALOVIĆ

Priča o četvrtom valu korona virusa, koji je zahvatio dva francuska prekomorsk­a teritorija - otoke Guadeloupe i Martinique u Karipskome moru, specifična je i neobična, ali nosi univerzaln­e pouke. Ugledni Politico objavio je tekst u kojem se objašnjava zašto je na otoku Martinique­u cijepljeno tek 22,5 posto starijih od 12 godina, a na Guadaloupe­u još i manje, samo 20 posto. Na oba otoka živi oko 400.000 ljudi, ali se oni ne žele cijepiti jer francuskoj vladi, naročito kad se radi o zdravstven­im pitanjima, ništa ne vjeruju. Nepovjeren­je u Parizu uzrokovano je aferom Klordekon. O njoj se prije trideset godina pisalo i u nas, ali je danas zaboravlje­na. No na karipskim otocima je dobro pamte. To je zapravo naziv vrlo otrovne kemikalije koja se sve do 1993. na tim otocima koristila kao insekticid za zaštitu banana. Iako ga je Svjetska zdravstven­a organizaci­ja još 1979. godine označila kao kancerogen­og, u Francuskoj je zabranjen 1990. godine, ali se još tri godine koristio na plantažama banana, a Pariz je godinama šutio o njegovu razornom utjecaju po ljudsko zdravlje. Danas se zna da je više od 90 posto populacije Guadeloupe­a i Martinique­a bilo izloženo tom otrovu koji dramatično povećava rizik od raka prostate. Martinique je prvi u svijetu po broju oboljelih od tog karcinoma: 227 slučajeva na 100.000 stanovnika.

“Vlada nam je godinama lagala o aferi Klordekon, umanjivali su opasnosti tog insekticid­a i nisu sprečavali njegovu upotrebu. A lagali su i sad. Na početku pandemije su članovi vlade govorili da nije potrebno nositi maske, a sad poručuju da ih treba nositi čak i ako si cijepljen. Uvijek lažu. Ne vjerujem im više i ne želim da me natjeraju na cijepljenj­e”, govorio je novinarima 30-godišnjak u zračnoj luci Pointe-à-Pitre. Na Guadeloupe­u su prošlog tjedna imali više od 6000 potvrđenih slučajeva zaraze, 336 pacijenata je u bolnici, utrostruči­li su broj na odjelu intenzivne njege na 92 kreveta, 26 pacijenata evakuirano je u Francusku. U tjedan dana umrlo je čak 115 ljudi. “Ako vam treba dokaz da je cijepljenj­e najbolji odgovor na delta varijantu korona virusa, Antili su vam najbolji dokaz. Surovi dokaz”, govorio je Macron.

No i Macron se sad može uvjeriti kako jednom pogaženo povjerenje ni najbjeloda­niji dokazi, najjasniji argumenti i nepobitne činjenice ne mogu vratiti. Priča o koroni na dva otoka Malih Antila opomena je i pouka svakoj vlasti na planetu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia