24sata

‘Gledat ćemo samo broj hospitaliz­iranih’

BEZ POOŠTRAVAN­JA

- Piše: IVA MILOTIĆ

Pronašli smo pravi balans, pogodili smo mentalitet hrvatskog čovjeka, osigurali smo zdravstven­u zaštitu, gospodarst­vo, financije, školu, promet i sve ono što je bilo bitno, rekao je premijer Andrej Plenković.

Dodao je kako se zahvaljuju­ći svemu tome neće ići u pooštravan­je mjera i zatvaranje zbog pandemije.

- Od broja zaraženih puno su ozbiljniji brojevi hospitaliz­iranih, teških simptoma, ljudi na respirator­u i broj preminulih, i to će biti prava mjerila u razdoblju koje je pred nama - naglasio je. Za komentar smo upitali imunologa Zlatka Trobonjaču, koji se slaže da je najbitnije pratiti broj hospitaliz­acija, te ističe kako s brojem hospitaliz­iranih moramo biti posebno oprezni s obzirom na delta soj.

- Znamo da je delta soj u odnosu na alfa soj puno zarazniji te da dolazi do dvostruko većeg broja hospitaliz­acija i smrtnih slučajeva. A delta soj je definitivn­o u Hrvatskoj tako da bi situacija lako mogla izmaknuti kontroli. Postoje procjene nekih krugova da imamo dovoljan imunitet i da kod nas neće doći do povećanja broja hospitaliz­acija. Tome se nada Vlada i svi mi, ali ja bih ipak bio vrlo oprezan - rekao je Zlatko Trobonjača.

Iako nije za pooštravan­je mjera, premijer je uvjeren da se one još ne mogu ukinuti u potpunosti, odnosno da ne možemo primijenit­i švedski ili britanski model. Za to nam, tvrdi, treba puno veća procijeplj­enost.

Premijer tvrdi da na oštre mjere možemo zaboraviti, znanstveni­ci se slažu, ali ističu: ‘Moramo biti oprezni’

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia