24sata

KUĆA IM GORJELA, A HIDRANTI U KVARU

POŽAR ZBOG UDARA MUNJE Vatrogasci su pokušavali spojiti se na nekoliko hidranata, no niti jedan nije bio ispravan...

- Pišu: K. UREMOVIĆ, B. BLOTNEJ

Mještani Brestja s kojima smo razgovaral­i ogorčeni su jer su hidranti, koji su trebali pomoći da se požar ugasi, bili izvan funkcije. Zbog napora vatrogasac­a požar kuće brzo je ugašen, no šteta je velika.

- Vatrogasci su se sigurno 10-ak minuta borili da otvore hidrant, poklopac hidranta stajao je naopako i kao da je bio slijepljen... Kad su ga napokon otvorili i pokušali se priključit­i, vode nije bilo, a onda je počelo sve prskati uokolo, mlaz vode u jednom trenutku bio je sigurno veći od dva metra. Slična je situacija bila i s ostalim hidrantima - rekao nam je stanar Ulice Mirka Viriusa u Brestju, gdje je u utorak navečer zbog udara munje izbio požar na obiteljsko­j kući. Udar je bio toliko jak da je vatra odmah zahvatila krovište, tavan kuće, a na kraju je izgorio i cijeli kat kuće, u kojoj žive brat i sestra. Doznajemo da je kat nedavno bio obnovljen, a šteta je velika. Iako se izvana ne čini strašno, velika hrpa izgorenog namještaja, osobnih stvari i uspomena na dvorištu ispred kuće govori drugu priču. Zahvaljuju­ći brzini vatrogasac­a, prizemlje kuće spašeno je od vatrene stihije. Oni su na teren stigli s 10.000 litara vode, što im je bilo dovoljno da ugase požar, no mještani su ogorčeni jer su hidranti, koji su trebali pripomoći da se požar što prije ugasi, bili izvan funkcije.

- Sigurni smo da bi požar bio prije ugašen da su hidranti normalno funkcionir­ali. I još k tome cijev od vode puknula je na tri mjesta nakon intervenci­je - ispričao nam je mještanin dodajući da su u srijedu iz Vodovoda došli sanirati napukle cijevi te “popraviti” hidrante. U Zagrebu postoji oko 25.000 hidranata, a kako neslužbeno doznajemo, 8-10 posto je neispravni­h. Za njih je nadležna gradska Vodoopskrb­a i odvodnja, njima se prijavljuj­u kvarovi te su ih oni dužni držati u funkciji.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia