24sata

UBOJICI JOŠ 20 GODINA ZATVORA

SVETEC NIJE SVETAC Zbog pokušaja ubojstva i pljački, Igor Svetec (49), silovatelj i ubojica, opet je iza rešetaka

- Piše: VILIM CVOK

Stoj policija, policija, pucat ću!, vikao je policajac Miroslav Š. te 5. lipnja 2014. iz pištolja u Žabanjskoj u Zagrebu ispalio hitac u zrak namjeravaj­ući zaustaviti Igora Sveteca, kojega je ganjao s Nikolom J., vlasnikom “Naina”, ureda za otkup plemenitih metala, u Ulici Dubrava 40.

Policajac je prije toga čuo pucnjavu u Banatskoj. Istrčao je iz kuće u civilu te se pridružio Nikoli J., koji mu je rekao što se dogodilo. No Svetec, koji je prijeteći pištoljem opljačkao “Nain”, nije se zaustavio. U Kijevskoj je prema progonitel­jima, koji su bili metar jedan od drugoga, ispalio hitac s ciljem da jednoga od njih ubije. Potom je ugledao parkirano teretno vozilo. Prišao je vozaču Marinu S. i kroz prozor mu uperio pištolj u glavu, uskočio na mjesto suvozača i povikao: “Vozi, vozi, vozi, idu za nama, vozi!”. Uplašeni vozač, kojega je tat držao na nišanu, odvezao ga je u Goričansku, gdje je Svetec iskočio iz vozila i pobjegao s plijenom od 3000 kuna.

Maskiran perikom ili šiltericom i sunčanim naočalama od lipnja do prosinca 2014. godine u Zagrebu i Bjelovaru opljačkao je još sedam pošti i ureda za otkup zlata. Ukupno je odnio 85.373 kune. Sutkinja Županijsko­g suda u Zagrebu, Koraljka Bumči, nepravomoć­no ga je osudila na 20 godina zatvora.

- Vi ste više puta osuđivana osoba, i to za ubojstvo iz koristolju­blja i silovanje, a jedno vrijeme bili ste u bijegu i nedostupni pravosuđu. Sud ne vidi razloga da bi bilo koju kaznu umanjio ispod zakonskog minimuma - rekla je sutkinja obrazlažuć­i presudu. Nakon toga vratili su ga u Remetinec, u kojemu se nalazi od prosinca. Prvo razbojstvo u lipnju 2014. počinio je manje od mjesec dana nakon izlaska iz pritvora, gdje je bio zbog silovanja svoje djevojke u kolovozu 2012. Prije silovanja i razbojstav­a, Svetec je odslužio 15-godišnju kaznu jer je s prijatelje­m u ožujku 1997. na zagrebački­m Srednjacim­a ubio i opljačkao njegovu rođakinju Zdenku G. (69).

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia